Янаки Стоилов: Ще се разследват твърденията на Илчовски за издевателство над затворник

5534
Янаки Стоилов: Ще се разследват твърденията на Илчовски за издевателство над затворник
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Серия проверки стартира новия екип на правосъдното министерство - на Агенцията по вписванията, Търговския регистър, обществени поръчки. Тези дни изпращат и сигнал до прокуратурата за твърденията на Илчовски за запис на издевателство над затворник, предаде репортер на Actualno.com.

„Ще изпратим сигнал до главния прокурор, макар, че там вече започнаха разпити“, посочи Янаки Стоилов по отношение на казаното от бизнесмена Илчовски в парламентарната комисия по ревизията. Тъй като ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат като зрители на този запис, чрез такива разпити биха могли да се установят евентуалните извършители и тези, които са направили записа“, отбеляза служебният правосъден министър.

Стоилов започва проверка на затворите, гражданството и поръчките в МП

Възлагам на дирекция „Вътрешен одит” и на инспектората към министър да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включ...

Янаки Стоилов обяви, че възлага на дирекция Вътрешен одит и на Инспектората към министъра да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция Българско гражданство, на регистъра за особените залози. Целта е да се подобри административното обслужване и да се избягват нередности, поясни той.

Проверка на обществените поръчки и сключените въз основа на тях договори в министерството през последните години стартира още МП, също преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията ,организираната корупция, съдебната реформа и МП, МВР, ВКС, ВАС и прокуратурата.

Предвиждат се срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частните съдебни изпълнители, Съюза на синдиците, Съюза на юристите в България и други НПО за идентифициране и решаване на проблеми.

За изпълнение на тези задачи МП ще работи с новия си екип, в който зам.-министри са Мария Павлова, следовател в Националната следствена служба и предишен правосъден министър в служебното правителство и Иван Демерджиев, доскорошен адвокат и ръководител на адвокатската колегия в Пловдив.

За началник на кабинета на служебния правосъден министър е назначен Мариян Карагьозов, който е юрист, завършва докторантура по „балканистика“ в БАН, доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул. Новият ПР на МП е Мария Папазова, която е с опит в електронните медии, включително като парламентарен репортер.

Миню Стайков за твърденията на Илчовски: Нямам сестра

"Нямам сестра", така Миню Стайков коментира разказаното от бизнесмена Светослав Илчовски, предава БНТ. Стайков поясни, че никога не се ...

За конструкцията на екипа Стоилов поясни, че се е стремял хората с които ще работи и за които носи отговорност, да имат необходимия професионален капацитет и да се ръководят от обществените интереси. С включването на бивш служебен правосъден министър и на представител на адвокатурата, екипът е балансиран, подчерта Стоилов.

Вчера зам.- министър Павлова е разпоредила проверка в затворите и арестите, тъй като това е в нейния сектор от отговорности, относно изнесените твърдения за допуснати издевателства в местата за лишаване от свобода, като се обхване периода от 1 януари 2017 г. досега, съобщи още Стоилов.

Помолен да каже дали и в правосъдната система, както в МВР служители на ключови позиции са си взели отпуски, Стоилов заяви:. „Такъв системен проблем към момента не констатираме“.

Не се ангажира с предприемане на действия срещу главния прокурор. „Аз съм свободен да действам така, както повелява законът, без да проявявам пристрастия и без да бъда проводник на едни или други искания с предопределен резултат. Всичко трябва да се движи по съответния ред“, подчерта Стоилов.

Стоилов заяви намерения да опита да подобри организацията в заседанията на ВСС и той да започне да се занимава достатъчно сериозно с въпросите, за които отговаря. "Това ще проличи от анализите и решенията които се вземат там", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика