Жертвите на комунизма скараха депутатите, БСП опита да провали минутата мълчание

5706
Жертвите на комунизма скараха депутатите, БСП опита да провали минутата мълчание
Снимка: БГНЕС

С едноминутно мълчание депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим и Възродителния процес.

Впечатление направи "червеният" Валери Жаблянов, който опита да провали минутата мълчание - докато всички депутати ставаха от местата си, той започна да крещи към председателя на парламента Цвета Караянчева, че "трябва да бъдат почетени и жертвите на борбата с фашизма". Караянчева спря микрофона му, след което депутатът все пак се върна на мястото си и запази мълчание.

Нови скандали

С минута мълчание депутатите почетоха жертвите на комунизма

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на комунистическия режим. С декларации по повод Деня за почит към жертвите ...

Пленарният ден започна с декларации на партиите по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма - 1 февруари, с които ГЕРБ и БСП традиционно сблъскаха позиции.

"В своята многострадална история България е запаметила много трагични дати, но безспорно една от най-безродните, най-престъпните, превърнала се в символ на ненавист и садизъм, е датата 1 февруари 1945 г.", заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

„На този ден преди 73 години се провежда така нареченият Народен съд, организиран от комунистическата партия, закрепена на власт от щиковете на Червената армия – окупаторка. Този съд, създаден с Наредба – Закон от ОФ на 06 октомври 1944 г., е абсолютно незаконен, защото е в пълен разрез с действащата тогава Търновска конституция”, подчерта той.

По думите на Гърневски някои от убийствата преди 1 февруари са узаконени по формулировката „неприсъствено съдени“.

„Целта на „неприсъствените присъди“ е цялото движимо и недвижимо имущество на осъдените да бъде конфискувано. В много от домовете на жертвите безцеремонно се настаняват новите управници. Избитите преди 1 февруари, веднага след 9 септември без съд и присъда хиляди българи са обявени за безследно изчезнали”, заяви още Гърневски.

Лесно е да казваш, че си нов, когато си четвърто-пето поколение номенклатура

Това заяви депутатът от ГЕРБ Мануил Манев по отношение на темата за изучаване на комунизма и престъпленията му в училище. В редиците н...

Той се обърна към колегите си от "БСП за България” с думите:

„Господа другари, не е грях, че някой се е заблуждавал и вярвал в абстракцията на комунизма или са го принуждавали да бъде партиен член. Грях е, когато си разбрал истината за престъпленията на комунизма и въпреки всичко си му останал верен заради парите и властта”.

От името на БСП обаче Валери Жаблянов отвърна:

"Домашните интерпретации на бивши общински и градски кметове (Гърневски е бивш кмет на Пловдив, бел. ред.) на борбата срещу фашизма трудно ще бъдат разбрани извън границите на местата, които са управлявали".

"На 1 ноември 1943 година е подписан секретният протокол на Московската конференция от външните министри на Съветския съюз, САЩ и Великобритания, в чиято 18-та точка изрично е записана декларация за отговорността на хитлеристите за извършените техни зверства и за политическата отговорност на фашизма. Тази декларация е публикувана, като в нея изрично е уточнено, че не засяга въпроса за главните военни престъпници и престъпленията, които не са свързани с определена географска територия и които ще бъдат наказани със съвместно решение на правителствата на съюзниците", каза още Жаблянов.

ГЕРБ и БСП си премериха комунистическото минало в търсене на "истината"

Трябва да говорим за историята, последствията и всичко това, което се е случило на народа ни. Така депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасов...

Социалистът изтъкна, че по време на Кримската конференция, провела се от 4 до 11 февруари 1945 г., ръководителите на трите съюзни държави – Съветски съюз, САЩ, Великобритания, препотвърждават решението на Московската конференция. След нея министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил прави следното изявление:

"Най-добре би било всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни, заедно с главните престъпници в момента, в който бъдат хванати", заяви Жаблянов.

Йордан Цонев от ДПС пък заяви:

"Когато говорим за жертвите на комунистическия режим, не можем да не почетем и паметта на тези, които борейки се за правото на самоопределение, за своите религия, вяра и имена, дадоха живота си за това тоталитарният режим да престане да съществува и в България да се установи демокрация.

Не е искрено да кажем за жертвите на комунистическия режим, тези които са паднали веднага след установяването му вследствие на Народния съд и репресиите и да пропуснем един от най-репресивните епизоди от българската история, от историята на комунистическия тоталитарен режим - опитът за етническо и религиозно прочистване на българските мюсюлмани, на етническите турци, който беше проведен в няколко етапа. Чийто финален момент беше съпроводен и с много жертви от страна на българските мюсюлмани и българските турци".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика