Плащат 330 млн. лв. извънредно на полицаи и военни от бюджета, има неясни разходи

5328
Плащат 330 млн. лв. извънредно на полицаи и военни от бюджета, има неясни разходи
Снимка: БГНЕС

Извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса ще струва на бюджета 329,5 млн. лв.. Това е едно от големите пера в извънредните разходи покрай кризата.

България за момента отчита пред ЕК извънредни мерки в размер на близо 2% от БВП без парите от еврофондовете. Има държави като Гърция с много по-сериозни пакети, има и страни, в които мерките се приближават като дял до българския.

Дават по 650 лв. на полицаите, работещи на първа линия

Дават по 650 лева на 15 000 полицаи на първа линия. Те ще ги получат като награда. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министър-...

Това става ясно от конвергентната програма, която страната ни праща всяка година в ЕК в рамките на европейския семестър. Тази година програмата съдържа специална секция с оценка на проявлението и мерките, които държавата насочва в борбата с коронавируса, посочва в. Сега.

Парите за извънреден труд в системата на МО и МВР съставляват основната част от разходите за предприетите мерки за ограничаване на вируса. Не е ясно каква част от тези пари вече са платени.

Полицаите на първа линия получиха еднократни награди от по 650 лв. на човек, но за тях сумата бе далеч по-малка - 10 млн. лв. Не е ясно дали тези 10 млн. лв. за награди са включени в общата сума от извънреден труд в МВР. Не е ясно и за какво ще получат пари военните, които така и не се включиха в опазването на реда по време на извънредното положение. От документа става ясно, че парите за извънредните отработени часове в МВР и МО ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на други разходи по бюджета.

Извън перото МВР и МО администрациите ще финансират административни мерки за ограничаване на разпространението на вируса на обща стойност от 170 млн. лв.

500 000 лв. са предвидени за командировки на служители на РЗИ, а пък 11,5 млн. са разходите за контрол на задължително карантинираните, включително дошли от чужбина, 7 млн. лв. са осигурени за общините за защитни средства и дезинфекция, 5,2 млн. е бюджетът за осигуряване на топла храна и санитарни продукти на на възрастни и социално слаби.

Как да преструктурираме бюджета в условията на криза?

Само за няколко месеца от началото на годината настъпиха неочаквани  промени на българския и световния пазар. Разпространението на...

Много от мерките са обобщени в графа други с бюджет от 106 млн. лв., без да е ясно какво точно е включено в тях. Така общите разходи за административни мерки стават 500 млн. лв. или 0,43% от БВП. (Парите за добавки от по 1000 лв. за персоналът на първа линия в здравната система не са включни в равосметката, защото сумата за тях от 60 млн. лв. се предоставя по линия на европейските фондове).

На 1,45% от БВП възлизат мерките в подкрепа на бизнеса и заетостта. В тази сметка влизат 1 млрд. лв. по схемата 60:40, 200-те млн. лв. за безлихвени кредити за хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се със спад в доходите и 500 млв. лв. за необезпечени кредити за малките и средни предприятия с цел осигуряване на ликвидност.

Сравнение

Прегледът на представените в Брюксел програми на други страни показва, че в някои от тях пакетите покрай коронавируса са много по-големи.

Антикризисният пакет на Германия - с включен федерален и местен бюджети, възлиза на 7,2% от БВП или 454 милиарда евро.

Открехва ли актуализацията на бюджета вратичка за теглене на заем от МВФ?

Съмненията, че актуализацията на Държавния бюджет за 2020 г. ще открехне вратичка за теглене на дълг от Международния валутен фонд отно...

Австрия отчита 1% разход от БВП покрай създадения административен фонд към финансовото министерство за извънредни разплащания на министерствата. Бюджетът на фонда е общо 4 млрд. евро.

Гърция, която направи много повече данъчни отстъпки и въведе данъчна ваканция, отчита пакет от мерки в размер на 5,35% от БВП. Тя въведе и обезщетения от 800 евро за хора, минали в неплатен отпуск, както и за самоосигуряващи се, пострадали от кризата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика