Йотова: Ако продължава играта с кворума, лично аз ще поискам предсрочни избори

17373
Йотова: Ако продължава играта с кворума, лично аз ще поискам предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

БСП подцени в голяма степен преференциалния вот на евроизборите, заяви по БНР евродепутатът Илияна Йотова. Тя определи ситуацията с избора на предпочитан кандидат в листата като горчив опит за партията при следващо гласуване.

Йотова каза още, че няма натиск върху излезлия изненадващо начело в списъка Момчил Неков да се откаже от спечеленото място.

БСП намери виновника за провала - Изборния кодекс

Три дни след изборите за Европейски парламент и куриоза „15/15”, който е на път да изпрати в Брюксел 28-годишния Момчил Нек...

Бих го посъветвала да помисли за себе си, добре да прецени. Аз нямам нищо против, нека той да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него, обясни тя.

Според Илияна Йотова е рано да се говори кой ще е кандидатът от България за еврокомисар. Тя е на мнение, че не трябва да има емоционални решения след резултатите от вота в неделя. "Прекалено е силна болката, прекалено е силен шокът. Лично аз не го очаквах нито като резултат, нито като участие на структурите на БСП, нито като отношение към тези избори. За оставки никога не е късно, но въпросът е какво решаваш с едни оставки", каза Йотова.

За Илияна Йотова поемането на отговорност в БСП за резултатите от изборите трябва да стане чрез нов период на отчетно-изборни кампании и конгрес. Тя сподели, че по време на предизборната кампания е чувала критики за кадровата политика на ДПС и упреци към БСП, особено в смесените райони и съвети как правителството да продължи да управлява. Това се оказа измамно, защото очевидно не сме се срещнали с най-критикуващите хора. В никакъв случай не искам да обвинявам социолозите, но имам усещането, че този постоянен процент, който даваха на БСП, ни изигра много лоша шега, коментира евродепутатът и кандидат за следващ мандат. 

Илияна Йотова предложи да се изчака, за да се види ситуацията в днешния ден, в който парламентът трябва да дебатира вота на недоверие срещу правителството.

Цветелин Кънчев: БСП са стиснати и затова така си изпатиха

За разлика от българския, ромският глас на тези избори бе по-евтин, но по-несигурен, каза лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. Прег...

"Да видим кой с какви позиции е. Да видим дали наистина има преструктуриране на политическото пространство в Народното събрание и ние също ще направим своите изводи. БСП вече трябва да бъде в много по-активна позиция. Ако видя, че продължава по същия начин игра с кворума и въобще игра с нервите на всички български граждани, които чакат от това Народно събрание добрите закони и развитие напред, лично аз ще бъда един от хората, който ще поиска предсрочни избори", заяви тя.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика