Кабинетът предложи нов посланик в Северна Македония: Кой е Желязко Радуков?

2844
Кабинетът предложи нов посланик в Северна Македония: Кой е Желязко Радуков?
Снимка: БГНЕС

Правителството „Денков-Габриел“ е предложило на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване на нови посланици в Северна Македония и в Дания.

Желязко Радуков да замени Ангел Ангелов на поста висш дипломатически представител в югозападната ни съседка, предлага кабинетът. А другото назначение ще е на бившия министър на отбраната Драгомир Заков, който се очаква да бъде командирован в мисията ни в Копенхаген на мястото на Светлан Стоев. Това потвърдиха от МВнР за Actualno.com.

Още: Посланик в Дания: Ексминистър Драгомир Заков в ново амплоа

Рокадата в Скопие

В мотивите към предложението за смяна на посланика ни в Северна Македония, посочени в решение №81 на Министерски съвет от 5 февруари, се посочва, че за добрите съседски отношения, транспортната свързаност и евроинтеграцията на РСМ е нужно да се изпълнят няколко политики. В това число – да се приложат в пълен обем всички мерки, предвидени в Европейския компромис от 2022 г. (т.нар. френско предложение), да се ангажира международната общност с проблемите с правата на македонските българи, да се взаимодейства активно с тях, да се противодейства на речта на омразата спрямо България, да се ускори изграждането на Коридор 8 и др.

Още: "Не ни пускате в Европа - отиваме при Вучич": Това ли ни казва РСМ? Говори журналист от Скопие (ВИДЕО)

"Във връзка с изложеното и с оглед на интересите на страната ни за по-нататъшно положително развитие на двустранните отношения и необходимостта от осигуряване на необходимите предпоставки за това, от изключителна важност е назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Република Северна Македония с необходимия опит по спецификата на отношенията ни със Скопие и по създадения европейски механизъм за тяхното по-нататъшно развитие", посочва се в решението на МС, подписано от премиера Николай Денков.

Мандатът на настоящия ръководител на посолството ни в Северна Македония – посланик Ангел Ангелов, изтича през юни 2024 г.

Снимка: Желязко Радуков, БГНЕС

Кой ще е новият посланик в РСМ?

Желязко Захариев Радуков е служител в дирекция „Югоизточна Европа“ на Министерството на външните работи. Той е кариерен дипломат с опит в редица области на отношенията на България със страните от Западните Балкани. Професионалното му развитие преминава в дирекция „Югоизточна Европа“, където в различни периоди е отговарял за Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора, като е работил по целия спектър на двустранните отношения с тези държави, включително по тяхното европейско измерение.

Син е на дипломата Захари Радуков, който е агент на Държавна сигурност.

Радуков е представлявал Министерството на външните работи на международни форуми, участвал е в двустранни и многостранни преговори и в изготвянето на стратегическите документи за развитието на външнополитическите отношения на България в региона на Западните Балкани. Подпомагал е администрирането на проекти по механизмите за финансова подкрепа на българската държава зад граница - Официалната помощ за развитие и Програмата за подкрепа на организации на български общности.

В периода 2010-2013 г. Желязко Радуков е дългосрочно командирован като трети секретар в Посолството на Република България в Скопие, където отговаря за: отворените политически въпроси и парламентарната дипломация; връзките с политическите партии, българската общност, неправителствения сектор и местните власти; информационна дейност по процесите в Северна Македония, публичната дипломация и др.

Още: Кървавата Коледа в Македония: Как ще градим бъдеще, ако не знаем истинската история? (ВИДЕО)

В периода 2019-2021 г. той е дългосрочно командирован като първи секретар в посолството на Република България в Белград. След това отговаря в Министерството на външните работи за Република Северна Македония в двустранен и европейски контекст. Той има ключова роля при създаването и прилагането на Европейския компромис от 2022 г.

Организационен секретар е на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси. Активно работи по защитата на правата и културно-историческото наследство на българската общност в Северна Македония.

Желязко Радуков завършва средно образование в училище „Холанд Парк“ – Лондон, с последваща специализация по политология и държавно управление, история и театрално изкуство. Защитава магистратура в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по специалност „Международни отношения“. Преди постъпването му в Министерството на външните работи има професионален и международен опит в неправителствения сектор. Посещавал е академични и други курсове във висши учебни заведения в България, Северна Македония, Сърбия, Великобритания. Владее английски, сръбски и руски език.

Още: Македонците са като украинците, а българите - като руснаците: Статия в Канада разгневи македонските българи

Смяната в Дания

Относно рокадата в Копенхаген правителството се мотивира с това, че отношенията ни с Дания трябва да се развият още повече в сферата на сигурността и миграцията и да има сътрудничество, с което да се противодейства на всяка руска агресия. Затова за посланик е предложен бившият министър на отбраната Драгомир Заков.

Снимка: Драгомир Заков, БГНЕС

"Няма открити въпроси в двустранните отношения между България и Дания. Същевременно е налице висок потенциал за задълбочаване на сътрудничеството по теми от споделен интерес в определени области. От ключова важност за Дания са въпросите, свързани с темата миграция – страната подкрепя увеличаването на финансирането за укрепване на граничния контрол и лансира иновативни решения за справяне с миграционния натиск. Други приоритети във външната политика на Дания са: осигуряване на непосредствената сигурност на Дания и Европа в светлината на руската инвазия в Украйна; създаване на нови съюзи с държави извън Европа и Запада; изграждане на по-здраво и устойчиво общество, включително във връзка с веригите за доставки, енергетика и критичната инфраструктура", аргументират се от кабинета.

Още: Мария Габриел предложи посланици в 6 страни, включително Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика