X
 
 

Какво да правим, ако се усъмним в купуване на гласове или в друго престъпление?

1661 7
photo of Какво да правим, ако се усъмним в купуване на гласове или в друго престъпление?
Снимка: iStock/Guliver
Днес (26.05.19 г.) имаме възможност да направим своя избор за бъдещия Европейски парламент. От гражданите зависи да се противопоставят на нередности и да сигнализират за нарушения в изборния процес. Ето какво следва да направи всеки, когато отиде до урните или в случай на съмнение за престъпление.

Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:

– проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетината

– осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от три метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, екранът на електронната машина за гласуване се вижда само от избирателя, няма външни лица в секцията)

– боравят правилно с бюлетините: откъсват пред Вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана, поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния контролен номер (без да разкриват тайната на вота и да проверяват как сте гласували)

– вписват в съответния избирателен списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като сте гласували

– боравят правилно с електронните машини за гласуване (в секциите, в които има такива):

1) когато избирателят влезе в изборното помещение, запитват дали желае да гласува с електронна машина

2) подават му една от трите електронни карти за гласуване с надпис „Избирател“

3) след като избирателят е гласувал трябва да получи отпечатана разписка

4) вземат обратно електронната карта

5) посочват непрозрачната кутия на масата пред комисията, в която избирателят поставя сгънатата разписка от машинното гласуване

6) отбелязват в списъка, че избирателят е гласувал електронно, като поставят знак „МГ“ (т.е. машинно гласуване).

Депутатът Манол Генов е невинен за купуване на гласове, реши СГС

Софийският градски съд оправда изцяло депутата от БСП Манол Генов по обвинението в купуване на гласове. Той бе обвинен, че е купувал гл...

В изборното помещение машината за гласуване се разполага, така, че да се гарантира тайната на вота. Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите, представители на местни власти и хора без обозначен статут. В изборните помещения могат да присъстват само:

– членовете на секционните комисии

– избирателите

– застъпниците

– наблюдателите

– журналисти (докато правят репортаж за протичането на изборния процес).

Бивш депутат от ДПС на съд за купуване на гласове

Бивш депутат от ДПС отива на съд за купуване на гласове, съобщи Нова телевизия. От Софийската градска прокуратура съобщават, че са при...

Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за връзка с РИК.

При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, може незабавно да подадете сигнал когато, например, ако забележите:

1. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите.

2. Организирано безплатно извозване с автобуси, леки автомобили, съпровождане на избиратели и групово гласуване.

3. Оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин.

5 месеца условна присъда за купуване на гласове в Димитровградско

Димитровградският районен съд постанови присъда за търговия с гласове за частичните избори в село Ябълково. След споразумение с прокур...

4. Възпрепятстване на избирателите да гласуват.

5. Пренасочване на избиратели, които желаят да гласуват с електронни машини, към хартиените бюлетини (отнася се само за секции, в които има такива машини за гласуване).

6. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели.

7. Даване на указания на избирателите за кого да гласуват.

8. Разпитване на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват.

9. Разкриване тайната на вота.

Съдят депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу депутата от БСП Манол Генов и Николай Христев, съобщиха...

10. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите.

11. Раздаване на пари.

12. Опрощаване на дългове.

13. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.

В тези случаи се обръщайте своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия.

На вратата на изборното помещение са посочени телефони за подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор. МВР поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушения: 02/ 982 2232, както и e-mail: izbor@mvr.bg. Можете да подадете сигнал и до Асоциация „Прозрачност без граници“ на безплатен телефон – 0800 11 224.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Вземете парите, те са народни и отидете да гласувате за ГЕРБ, защото ще построят това, което БСП не можа!!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Фундаменталист 3 Фундаменталист преди 2 седмици Профил на трол?
  То поначало, т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните. Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признани виж още ›› е, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец. Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци. Това се има предвид под "меритокрация". А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ. Нужен е образователен ценз. Възрастов ценз. Социален ценз. Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.
 • Юнкер 3.1 Юнкер преди 2 седмици Профил на трол?
  Рязан или джендарски, изберете сами!И ДВАТА СА МИРИЗЛИВИ !!!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Деби джендърчето от Актуално 2 Деби джендърчето от Актуално преди 2 седмици Профил на трол?
  Наливната пърцуца влиза ли в материалните облаги?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Ми взимаме п*рата и бягаме.
 • сиганин от меричлери 1.1 сиганин от меричлери преди 2 седмици Профил на трол?
  И хебабчеата също ги зимаме да има мезе за бала на чавето
  : 0 !
 • пенЦионер 1.2 пенЦионер преди 2 седмици Профил на трол?
  малко дръвца добре ще ми дойдат ама нема кой да ми ги даде ей така бедава
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 16 юни

Овен Тази неделя ще премине под знака на съгласието и взаимното разбирателство. Много хубаво не е на хубаво, така че внимавайте да не се договорите...