Какво пише в годишния доклад на ЕК за България и изпълнили ли сме препоръките?

4889
Какво пише в годишния доклад на ЕК за България и изпълнили ли сме препоръките?
Снимка: iStock

В България все още липсват окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи. Това е един от изводите на Европейската комисия в годишния доклад за върховенството на закона във всяка страна членка на ЕС.

ОЩЕ: Широко затворени очи: Примери с имена как няма осъдени за корупция едри риби в България

Пълният доклад трябва да бъде публикуван в следобедните часове на 5 юли, сряда. В черновата на документа на ЕК, цитирана от БНТ и БТА, пише, че у нас все още буди тревога съставът на Висшия съдебен съвет и функционирането на Инспектората към ВСС. Според Брюксел Инспекторатът, който отговаря за образуването на дисциплинарни производства, е изложен на риск от политическо влияние.

Докладът отбелязва законодателните промени, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор. Отбелязано е, че става дума за ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. ЕК обръща внимание на приетия от 49-ото Народно събрание закон, установяващ механизъм за осигуряване на ефективна отчетност и наказателна отговорност на топ обвинителя в държавата и неговите заместници, както и предвиждащ съдебен контрол на прокурорските решения да не се образува разследване.

ОЩЕ: 22-ма съдии поискаха да могат да разследват главния прокурор - ето кои са те

Асен Василев: Преговаряме с ЕС да въведем еврото като паралелна валута

Министърът на финансите Асен Василев разкри, че България води преговори с Европейската комисия за въвеждане на еврото като паралелна ва...

ЕК отбелязва, че страната ни бележи значителен напредък по въпроса с конкурсите за повишаване на съдии и за избягване на тяхното дългосрочно командироване.

Отбелязва се също, че институционалното преструктуриране на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) също е част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване. Проектът на законодателство се обсъжда в парламента.

В страната ни Брюксел вижда сериозни пропуски по отношение на мерките за почтеност за служителите на най-високо ниво.

Докладът отчита още, че България е започнала процес на отнемане на българско гражданство, предоставено преди това по схема за гражданство срещу инвестиции.

Засегнат е и въпросът с концентрацията на собствеността на медиите, като изводът на ЕК е, че рискът остава много висок. Тревога буди и липсата на ясна рамка за осигуряване на прозрачност при разпределението на средствата за държавна реклама.

Денков: Има две пречки пред развитието на България, не е трудно да се види, че едната идва от изток

Пред икономическото развитие на България има две основни пречки - едната е върховенството на закона, а другата са действия на външни фа...

В черновата се отбелязва още, че България и Румъния са изпълнили задоволително задълженията, поети в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Европейската комисия ще предприеме последните стъпки към окончателното закриване на този механизъм за двете държави членки.

ОЩЕ: Денков: ЕК ще спре мониторинга над България, но още не трябва да се успокояваме

ОЩЕ: ЕК към България: Успешна съдебна реформа ще доведе до закриване на мониторинга

Комисията отправя към България 6 препоръки, както и през миналата година. Сред тях са: да се приеме законодателство за избягване на дългосрочното командироване на съдии за запълване на свободни места; да продължи подготовката на законопроекти за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на опасността от политическо влияние над работата на ВСС; да повиши усилията за избиране на ВСС според досегашните препоръки; да подобри разследванията и постигането на окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Обвиниха кмета на Сунгурларе в корупция

Окръжната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност кмета на Сунгурларе д-р Георги Кенов и заместник-кмета Тодорка Павл...

От страната ни се очаква също да предприеме допълнителни мерки и да въведе ясни изисквания за почтеност на заемащите високи ръководни длъжности, като предвиди и съответните наказания. Препоръчва се България да подобри допълнително мерките за прозрачност при държавната реклама в медиите.

Европейската комисия представя днес докладите за върховенството на закона във всички страни от ЕС. Те се изготвят от 2020 г. насам и се занимават с четири основни теми - правосъдие, борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм и институционални въпроси, свързани с функционирането на администрацията.

Миналата година за България ЕК отправи общо 6 препоръки - сред тях промени, с които дейността на Комисията за противодействие на корупцията да подобри ефективността на разследванията и резултатите при наказателното преследване, както и окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Сред препоръките беше и продължаване на мерките за повече почтеност в държавната администрация, включително в полицията и съдебната власт.

Докладът е важен за България, тъй като страната ни се стреми да влезе в Шенген и еврозоната, а изводите от документа могат да се превърнат в отправна точка за напредъка на страната.

ПЪЛЕН ДОКЛАД - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика