Денков: ЕК ще спре мониторинга над България, но още не трябва да се успокояваме

5655
Денков: ЕК ще спре мониторинга над България, но още не трябва да се успокояваме
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков прие с оптимизъм, но и с доза притеснение новия годишен доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в Европейския съюз.

"Днес беше публикуван четвъртият годишен доклад за върховенството на правото в ЕС. Това е докладът, който разглежда върховенството на правото на всяка една държава членка. Това, което виждаме в резюме за България, са пет положителни констатации, две критични препоръки за недостатъчен напредък и две препоръки, които са на вниманието на Народното събрание", заяви в началото на днешното заседание на Министерския съвет акад. Денков.

Денков пред "Политико": Край на "широко затворените очи" за руската намеса у нас

Набиращата все по-голяма популярност проруска партия "Възраждане" разби офисите на ЕС в София, нападна физически депутати в парлам...

ОЩЕ: Какво пише в годишния доклад на ЕК за България и изпълнили ли сме препоръките?

"Отчита се напредък спрямо въвеждането на механизма за главния прокурор и съдебния контрол върху отказите на прокурор за образуване на наказателно производство. Това е законодателство, което се очаква вече повече от 10 години и последното НС успя да го приеме. Също така се отчита подобреният национален координационен механизъм за върховенство на правото", резюмира премиерът.

Третата положителна констатация е за законодателството за разширяване обхвата на правната помощ, четвъртата – медийната свобода и сформиране на работна група за законодателни промени за свобода на медии и плурализъм, а петата - за закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура.

Притесненията на ЕК са свързани със съставите на ВСС и Инспектората към Висшия съдебен съвет. "Очаква се да бъдат решени в следващите седмици и месеци", каза Денков.

Акад. Денков: Необходим е обществен консенсус за националните приоритети

Необходимо е да се постигне обществен консенсус за реализирането на националните приоритети, за да сме сигурни, че страната ни върви в ...

Критични констатации има в сферата на превенцията и противодействието на корупцията - ЕК посочва, че у нас има липса на осъдителни присъди за корупция по висшите етажи на властта.

"Това, което е ясно показано като възможности, са въведените в НС предложения за законодателни промени, свързани с реформиране на КПКОНПИ, и необходимостта част от тези промени да бъдат допълнително развити с промени в Конституцията", каза премиерът.

"Много е важно, че макар и в последния момент, е формулирано следното заключение: ЕК стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията по Механизма за сътрудничество и проверка. Предприемат се последни стъпки към окончателно затваряне на този механизъм за двете страни членки", акцентира Денков относно мониторинга над България и Румъния.

"По този начин се официализира мнение и становище, което чухме от Урсула фон дер Лайен неофициално миналата седмица. Така ще остане един общ хоризонтален европейски механизъм за върховенство на правото. Крайното решение зависи от Европейския съвет – изобщо не трябва да се успокояваме от тези положителни констатации, а да изпълним в пълнота това, което е заложено като препоръки, така че на Европейския съвет през есента да отчетем пълно изпълнение", заяви премиерът.

Акад. Денков пред Actualno.com: Има учени в България, които могат да направят чудеса

Има хора, които са мотивирани отвътре, влече ги, сърцето им е в науката, обичат я и ѝ се посвещават. Има учени в България, които могат ...

Според него това е напълно възможно. "Което зависи от правителството, ще го направим, надявам се и в Народното събрание да има достатъчно воля", заяви той и допълни, че тези промени не се изпълняват само заради ЕК - ние се нуждаем от тях, за да имаме върховенство на правото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика