Калфин издейства две оперативни програми

22361
Калфин издейства две оперативни програми
Снимка: БГНЕС

Брюксел е доволен от социалната политика на кабинета. Ивайло Калфин издейства две оперативни програми, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.

Генералният директор на дирекция “Заетост, социални въпроси и приобщаване” в Европейскакомисия (ЕК) Мишел Сервоз се срещна днес с българския вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Двамата обсъдиха в детайли намеренията на правителството, свързани с пенсионната реформа, която е сред най-важните изисквания на Европейския съюз (ЕС) в препоръките за България.

Почти 5% от евросредствата за 2013 година не са харчени по правилата

4,7% от всички плащания с европейски средства за 2013 г. не са разходвани съгласно правилата, а в повечето случаи страните-членки са...

Сервос поздрави правителството за одобрената първа оперативна програма “Човешки ресурси” и увери българския вицепремиер, че до дни ще бъде пусната и втората програма, свързана с помощта за най-бедните. На свой ред Ивайло Калфин запозна генералния директор с направеното на експертно равнище от досегашните кабинети и го информира, че в България вече е започнал диалогът със социалните партньори.

По думите на Калфин тази седмица ще бъдат обобщени първоначалните предложения, а до края на годината ще бъдат приети съществена част от мерките, свързани с реформата в пенсионната система. Българският вицепремиер и социален министър увери партньорите в Брюксел, че в хода на разговорите ще бъдат положени максимални усилия, за да се постигне широко съгласие за очертанията на параметрите, които ще продължат да се обсъждат в по-далечна перспектива (стаж за пенсиониране, категория труд, размер на вноските в пенсионните фондове и др.). “Целта ни е да предприемем адекватни мерки, които ще създадат различна нагласа, но ще са максимално консенсусни, за да могат да се изпълняват дългосрочно”, уточни Ивайло Калфин. “Важно е да се работи активно със социалните партньори, да се търси разум и дългосрочност в политиките”, подкрепи намеренията на българският министър Мишел Сервоз.

Двамата обсъдиха още опитите възрастта на пенсиониране да е обвързана с продължителността на живота, търсенето на механизми за постигане на стабилност в пенсионната система, за да могат пенсионерите да получават сравнително добри пенсии, независимо от относително лошите към момента демографски показатели на страната.

Работата с бедните и хората, застрашени от бедност, също беше сред ключовите теми на разговора. Мишел Сервоз изрази притеснение, че разходите, които се правят в тази посока, не водят до видими резултати и хората продължават да стоят в тази група. В отговор Ивайло Калфин очерта спецификата на проблема - ниските заплати в България и големият брой работещи бедни, което не създава стимули за прескачане от социалната система към трудовия пазар.

Стотици километри пътища обещава Павлова за догодина

Нови 120 км магистрали, 44 км нови първокласни шосета и 300 км рехабилитирани пътища от първи, втори и трети клас ще има България ...

Като много добра икономическа мярка от Брюксел отчетоха и увеличаването на минималната работна заплата, въпреки икономическата криза.

В началото на следващата година представител на Дирекцията ще посети България, за да се проучат детайлно социалните проблеми на страната ни. “Един от тях е породен от липсата на частни работодатели в някои райони, което обезсмисля до голяма степен подготовката за някаква заетост и мотивацията на хората да се преквалифицират”, каза в заключение Ивайло Калфин. Това беше оценено от Мишел Сервоз като “изключително точно наблюдение, което трябва да бъде анализирано, а спецификите – обсъдени, за да бъдат полезни социалните програми и за тези хора”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика