Калоян Паргов за банята в Банкя: СО абдикира от задълженията си като разпродава имущество

9563
Калоян Паргов за банята в Банкя: СО абдикира от задълженията си като разпродава имущество
Снимка: БГНЕС

"Столична община абдикира от задълженията си!". Това заяви лидерът на социалистите в София и общински съветник от БСП Калоян Паргов пред Actualno.com. Той коментира вчерашния скандал по време на сесията на Столичния общински съвет. На нея от трети опит СОС одобри условията по концесията за Централната минерална баня в Банкя. Това решение предизвика бурно несъгласие от страна на съветниците от БСП, които демонстративно напуснаха заседанието.

"За пореден път виждаме тази 25-годишна дясна политика на разпродаване на общинско имущество, на незаинтересованост и невъзможност на СО да печели от собствеността си, както и да се грижи за нея, коментира Калоян Паргов. - Да продадеш, да направиш концесия е най-лесно. По-трудно е да намериш начин да го съхраниш и да го стопанисваш".

Калоян Паргов: Дупката в бюджета на София за транспорт е около 100 млн. лева

Около 100 милиона лева не стигат на бюджета за транспорта в София и оттук започват всички проблеми в сектора. Това разкри председателят...

Калоян Паргов припомни, че темата за концесията на банята в Банкя е с двегодишна давност. През това време въпросът е разискван от различните комисии в СО. Общинският съветник от БСП обърна внимание и на факта, че преди две години имаше протест на жителите на Банкя и подписка против концесионирането на банята.

"Според нас решението на СОС противоречи на интересите на жителите на Банкя и затова поискахме отлагане по тази точка и свикване на местен референдум, добави Калоян Паргов. - Ние предложихме два варианта за решение на този въпрос. Единият е общината да намери начин да стопанисва и реконструира банята под формата на общинско дружество. Вторият е наистина да потърси частен инвеститор, с който да влезе в съдружие, но да контролира процеса. Може да бъде публично-частно партньорство, като СО държи 51% дял, а частният инвеститор - 49%. Общината участва с апортна вноска - сградата и терена, а инвеститорът - със средствата и проекта за реконструкция. Така СО ще печели от този обект и ще си гарантира общинската услуга. Тази практика е добре известна в цяла Германия. Концесията обаче за нас е абдикиране на общината от нейните задължения. Балнеологичният комплекс е от огромно значение не само за Банкя, но и за София. Защо да не приложим същата схема, по която се случиха нещата с Централната минерална баня в столицата? Добър вариант е да се търсят европейски средства за реконструкция и реновиране на комплекса в Банкя".

Калоян Паргов добави, че общинските съветници от БСП от няколко години предлагат решение и на проблема с детските лагери, които пустеят и се рушат. "Столична община е собственик на лагери в цяла България, обясни той. - До 1989 година те са били използвани за "Зелени училища" и за лагери за децата. В момента тези бази пустеят. Предложили сме на госпожа Фандъкова и СО да потърсим инвеститори за 4-5 от тези лагери, които са на ключови места по морето и в планината. В тях децата ще може да ходят пак на "зелени училища" и лагери, а в останалото време може да функционират като свободни туристически бази. Уви, до момента решение по този въпрос няма".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика