Каракачанов директно призна, че ИК е променен заради ДОСТ, ПФ ще излиза от властта

2918
Каракачанов директно призна, че ИК е променен заради ДОСТ, ПФ ще излиза от властта
Снимка: БГНЕС

Заради гласовете от Турция, които се преориентират към новата партия на Лютви Местан ДОСТ за сметка на ДПС, са направени промените при гласуването в чужбина. Това на практика си призна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Това е стряскащо. Така Каракачанов коментира думите на премиера Бойко Борисов, че е готов да заложи на демокрацията и свободата по спора с избирателните права на българите в чужбина. Сигурността на държавата е над всичко, заяви още Каракачанов. Няма какво да правим като част от управляващото мнозинство, ако не се спазва този принцип, стана ясно от думите му.

ДПС прогнозира предсрочни избори след около година

Движението за права и свободи (ДПС) прогнозира предсрочни парламентарни избори следващата пролет. Правителството няма да падне с вот на...

25 години се отказваме от сигурността на държавата – нарязахме си ракетите, разцентровахме си армията, заради правата и свободите на демокрацията. Една от големите спекулации е, че „Патриотичният фронт” иска да ореже правата на българите в чужбина. Целта е да ограничим намесата на Турция във вътрешните ни работи, подчерта Каракачанов, според когото българите в чужбина имат повече права за гласуване.

Разделението на българи в чужбина и българи в България е неадекватно, отвърна Димитър Димитров от инициативния комитет „Гласувай без граници” пред Нова телевизия. В Лондон, на парламентарните избори през 2014 година, чаках 7 часа под дъжда, за да гласувам. В посолството в Лондон се чака 11 часа, за да гласуват. Времето в чужбина е пари. Какво излиза – че в България на българите им плащат, за да гласуват, а в чужбина е обратно, подчерта Димитров. Според него в чужбина е много по-трудно да се намерят хората, за да се обединят и да пратят необходимия брой заявления за откриване на секция. Имаме МВнР, което да ограничи влиянието на Турция в България – те са по-компетентни от мен и г-н Каракачанов, добави Димитров.

Не приемам философията „не искам да чакам 11 часа, а не ме интересува какво става в Турция”, заяви Каракачанов. Той още веднъж подчерта визията на Патриотите – гласовете от Турция подменят политическата картина в България. На много места има заявления от 40 души за секция и накрая гласуват по-малко хора, каза лидерът на ВМРО и дойде на темата – основната цел е от Турция да не влезе още един политически субект (бел. ред. – ДОСТ), който да промени политическата картина в България. Проучете дали не се подготвя изливане на колосални суми чрез „този политически субект” на фирми, които да развиват дейност в България, продължи политикът. Както и Валери Симеонов, Каракачанов настоя, че в ЕС няма никакви ограничения. Създайте многомандатен регион в чужбина и ще решите проблемите с влиянието на Турция, настоя в отговор Димитър Димитров. Съгласен съм да има механизъм за противодействие на Турция, но това не е моя работа – вие сте законодател, предлагате несъстоятелни неща, добави представителят на „Гласувай без граници”.

Спомнете си румънският сценарий на президентските избори преди две години, напомни Димитров. Тогава, заради опит за ограничение на гласовете от чужбина, стана масова мобилизация на румънци зад граница и дойде фактическият край на правителството на Виктор Понта. Има тесни политически интереси и българите в чужбина не може да са заложници, каза Димитров. Той показа и графика, според която гласовете от САЩ и Великобритания нарастват. Можете да ме учите само как да правите политика с г-н Бареков, нападна Димитров.

Български изселници в Турция стартираха подписка срещу промените в Изборния кодекс

Български изселници в Турция започнаха подписка за отмяна на промените в Изборния кодекс, съобщи националното радио. Кампанията за съ...

В Скопие и Битоля също имаше опашки, много хора гласуваха за „Патриотичния фронт”. Не разсъждавам обаче егоистично, отвърна Каракачанов. Лидерът на ВМРО подчерта, че в Турция изборите се правят от турската държава, не от ЦИК и това е проблемът. На въпрос защо не се потърси тогава забрана да се гласува от Турция, Каракачанов даде пример с думи на Ердоган – Турция си имала свой път, ЕС си има свой. Факт ли е, че се ислямизират циганите по гетата – факт е. Ние имаме тяснопартиен интерес в Македония да има 100 секции, но не го правим, каза още Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика