Каракачанов категоричен: Сред българските турци няма радикализация

1783
Каракачанов категоричен: Сред българските турци няма радикализация
Снимка: БГНЕС

Няма радикализация сред българските турци, тя е налице в циганските гета и сред етническите българи-мюсюлмани в някои части на Източните Родопи.

Това каза пред депутатите в комисията по отбрана вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в отговор на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов по време на блицконтрол.

Мюфтийството втвърди тона в защита на исляма в България

Без да посочва имена, но с по-твърд тон, Висшият мюсюлмански съвет се противопостави на по-крайните промени по отношение на ислясмкото ...

Ибрямов изрази тревога от публикация във в. "Българска армия", в която се анализира радикализацията сред мюсюлманите у нас. Той изрази безпокойство, че подобни анализи могат да нагнетят негативни настроения към мюсюлманите в България и попита има ли такива данни за радикализация, при положение, че нито службите, нито правителството са излизали с такова становище.

"Обезпокоителното е, че се внушава, че това има корени и е имало корени у нас. Не ме разбирайте погрешно, аз също съм мюсюлманин, изповядвам исляма и знам какво означава да се провядва радикален ислям", каза депутатът от ДПС.

"Това е изследване на един учен, не си представяйте, че вестникът идва на бюрото ми и ги цензурираме. По отношение на това, че правителството няма изявление, е така, но не сте прав, че службите нямат такива анализи. Истината е, че проявления има в гетата в циганските общности и в някои райони в Източните Родопи", отвърна Каракачанов. По думите му циганите слагали бурките и пускали брадите заради пари. "Те слагат фереджета и пускат бради, защото в момента получават възнаграждения, но техните деца израстват в тази обстановка и утре може да направят проблемите, като в Белгия и Франция", предупреди вицепремиерът по сигурността, цитиран от Канал 3.

Каракачанов обаче подчерта, че подобни анализи не трябва да се използват за насаждане на настроения срещу мюсюлманите в България. Тези, които създават конфронтацията, са се изучили в чужбина и дори в родния град на дясната ръка на Бин Ладен, напомни той. Според Каракачанов по-добре да се говори и да се вземат мерки при наличието на такива проблеми, отколкото да мълчим. "Това не е отношение и не трябва да бъде отношение към различните религиозни общности. Утре може някоя друга общност да проповядва подобни настроения", посочи още министърът на отбрана.

55% от българите се опасяват от разпространение на радикален ислям у нас

Повече от половината българи - 55 на сто, се притесняват от появата на радикален ислям у нас. Близо 85% пък смятат, че има опасност от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика