Каракачанов: На южните граници всичко е спокойно, но армията е в готовност

1330
Каракачанов: На южните граници всичко е спокойно, но армията е в готовност
Снимка: ВМРО

Няма мигрантски натиск по българските граници с Турция и Гърция. Гранична полиция и МВР се справят прекрасно и разполагат с най-модерното оборудване. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Лице в лице" по bTV.

Към българската граница идват малки групи от по 20-30 мигранти, които лесно се контролират, щом бъдат забелязани. Друго е, когато на твоята граница имаш 10 000 души пред един пункт, отбеляза военният министър, визирайки огромния мигрантски наплив на турско-гръцката граница.

Каракачанов: Ако с мигрантите стане и на нашата граница като на гръцката, армията се намесва

Ако се случи това, което се случи на гръцко-турската граница, участието на армията е неизбежно. Това каза военният министър и вицепреми...

Важна роля играе и оградата по границата, която възпрепятства потенциални мигрантски набези. Благодарение на техниката върху нея нашите граничари имат възможност да виждат в дълбочина – на 5-6 км на чужда територия.

Ако се наложи, армията е готова да се включи в охраната на границата с техника и жива сила. Гарнизоните по границата имат тази готовност, отбеляза Каракачанов.

Става въпрос за 300 души от сухопътните войски, 50 души от специалните сили, 40 военни полицаи, със 140 броя технически средства – дронове, камиони и др.

Дроновете, с които разполага армията, мога да идентифицират хора и обекти на разстояние до 20 км, а на 5-6 км могат дори да разпознават лицата им, обясни военният министър.

Проблемът е на гръцко-турската граница. 70% от хората там не са от Сирия, нито от зони на конфликт. Те са от Афганистан, африканските държави и т.н. Тези хора просто искат да отидат и да живеят по-добре в по-уредено общество.

Каракачанов: Спряхме 60 мигранти, армията е готова да изпрати до 1000 души на границата

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи - по около 30 човека...

Оградата спасявала и Гърция – ако тя нямала ограда, сега щяла отново да бъде наводнена от нелегални мигранти. Много европейски държави си направили подобни огради след нас.

По думите на Каракачанов цяла Европа подкрепя позицията и действията на Гърция срещу мигрантите. "Може би Европа се събужда от дългата летаргия на един ултралиберализъм, когато беше позволено всичко", отбеляза той.

Лидерът на ВМРО е доволен, че думите му от преди 1-2 години, че незаконното преминаване на граница е престъпление, сега се повтарят от европейските лидери.

"Европа най-накрая разбра, че не можеш да каниш всеки, който поиска, да минава нелегално откъдето си поиска. А ако срещне някакви пречки, да реже огради, да удря полицаи, да хвърля бомбички и димки, каквато е ситуацията в момента", заяви Каракачанов.

Според него ситуацията на гръцко-турската граница е следствие от конфликтите в Сирия и Либия. Турция се намеси в Сирия и Либия и накърни интересите на много европейски държави там. Продължава и конфликтът между Анкара и Атина заради Кипър, като ситуацията се изостри покрай турските сондажи за нефт и газ край бреговете на острова.

Каракачанов: Част от мигрантите са изключително агресивни, в готовност сме

„Ситуацията на границата ни е спокойна, към момента няма никакъв повод за притеснение“. Това коментира вицепремиерът и мини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика