Каракачанов обвини закона за сделката за ЧЕЗ, подкрепи Борисов за "готвен преврат"

3763
Каракачанов обвини закона за сделката за ЧЕЗ, подкрепи Борисов за "готвен преврат"
Снимка: БГНЕС

Опозицията и този път се опита да използва скандала с ЧЕЗ, за който правителството, подчертавам, няма никаква вина. Вчера (27 февруари) премиерът Бойко Борисов пред мен помоли в телефонен разговор чешкия си колега Андрей Бабиш за информация за сделката. Всички знаят, че тези проблеми стават заради пропуски в Закона за енергетиката. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Какъв е проблемът, по думите на Каркачанов – българската държава нямала никакво право, по-точно никакви механизми да се намесва при сделка със стратегическо дружество в областта на енергетиката. Каквото и да говорим – на българина акълът му идва на другия ден, пропускът е в законодателството, уточни лидерът на ВМРО пред Нова телевизия. И заяви, че "Обединени патриоти" вече работели върху промени в закона, за да може КЕВР да има права да проверява такива сделки, дори в процеса на преговори. Не споделям "това глупаво неолиберално мислене, че всичко може да е частно", обясни Каракачанов. Но същевременно призна, че държавата няма пари да изкупи трите ЕРП-та, след като Волен Сидеров заговори държавата да има 34% блокираща квота в тези дружества.

Бивш член на КЕВР хвърли още една сянка върху "Инерком"

"Без знанието на министър-председателя няма как да се случи, особено като се има предвид посещението на премиера на Чехия на 22 януари....

Трябва много ясно да кажем - КЕВР не може да спре сделката, комисията работи само по отношение на даване и отнемане на лицензия за дейност, подчерта Каракачанов, според когото това било "след дъжд качулка". Той се съгласи, че определено има съмнение, защото една неизвестна фирма купува най-голямото ЕРП в България. Изненадващо министърът обяви, че не било проблем откъде намира "Инерком България" пари за сделката, а дали можела да управлява активите на ЧЕЗ в България.

Разбира се, с половин уста каза Каракачанов дали е съгласен с думите на Бойко Борисов, че "те" се опитват да го съборят. Познавам кога Борисов е откровен – в конкретния случай всички са наясно, добави той, без много-много да обяснява повече, като единствено уточни, че на опозицията ѝ е работа да опитва да бутне правителството. Министърът не пожела да коментира и защо чешкият премиер говори едно според правителствената служба, а друго пред собствения си вестник (бел. ред. – "Лидове новини"), тъй като щяло да е дипломатически скандал. Ако бях на мястото на Бабиш, щях да се интересувам колко пари ще изкарам от сделката, след като години наред с пари от българските пенсионери през ЧЕЗ се плащаха пенсиите на чешките пенсионери, стана ясно от думите на коалиционния партньор на Борисов.

Искам държавата да си контролира нещата, подобни неща да не се случват, каза още Каракачанов. И посочи, че в четвъртък (1 март), от 14:15 в Народното събрание ще бъдат изслушани доклади на ДАНС, КФН, финансовото разузнаване – на открито заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите за сигурност.

Красимир Каракачанов защити и енергийния министър Теменужка Петкова, защото тя нямала никакви правомощия да спре сделката и добави, че ако данните потвърдят, че Петкова не е замесена, той не би искал оставката ѝ.

Карадайъ: ДПС ще се произнесе за ЧЕЗ след институциите

Предстоят съответните органи и институции на държавата в рамките на закона да се произнесат, от там нататък и ние ще се произнесем. Тов...

Топовните салюти от 23 февруари

Каракачанов обяви, че не коментира мненията във Facebook, че е имало салюти заради Червената армия. Припомняме, че на тази дата на посещение беше сръбският президент Александър Вучич.

Според Каракачанов, по Закона за държавния протокол топовни салюти може да има при посещение на чужд държавен глава. Президентът е поискал от своята гвардия, тя изпълнява протокол. Това е пример за фалшива новина, смята военният министър. На 3 март ще има топовни салюти - искам да предупредя, че не са за руския патриарх, завърши Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика