Каракачанов за ситуацията в Габрово: Местната власт да започне да си върши работата

2677
Каракачанов за ситуацията в Габрово: Местната власт да започне да си върши работата
Снимка: Министерски съвет

Полицията в такива ситуации винаги си върши работата. Проблемът е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна. За да не се стига до подобни инциденти в други населени места, местната власт трябва най-после да започне да си върши работата. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на кратък брифинг след извънредна среща в Министерски съвет заради размириците в Габрово.

В сряда няколкостотин души се събраха на спонтанен протест, организиран в социалните мрежи, който прерасна в бунт. Хората излязоха да изразят възмущението си от нападението и побоя над служител в магазин от трима мъже. За да охраняват обществения ред в града бяха изпратени и сили на жандармерията и на областната дирекция на вътрешните работи в Ловеч. Тримата нападатели са от ромски произход, и тримата са осъждани.

"Няма политическо вмешателство при организирането на това недоволство, категоричен е вицепремиерът".

Каракачанов обясни, че според него всички, които се настаняват и пребивават в незаконни постройки, тряба да бъдат санкционирани веднага, а "не да се чака да се случи инцидент и да се хвърля целия полицейски ресурс на едно място".

"Бяха взети мерки веднага. Част от участниците са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят с криминалните лица. Ситуацията ескалираше, разпоредих да изпратят полицаи за овладяване на ситуацията. Имаше и жандармерия. Имаме достатъчно полицейско присъствие, ще останем докато е нуждно, за да няма ексцесии. Каквото трябва да се направи, уверяват ви, че МВР го прави. Това заяви от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Симеонов.

Пак казвам, полицията си свърши работата за пореден път, тук е и обществото и местната власт. По закон кметът е този, който отговаря за обществения ред. Той трябва да е много по-критичен към незаконно пребиваващите. Това са процеси, които трябва да бъдат контролирани. Това е ситуацията към момента, ситуацията би следвала да се успокои. Всеки има персонална вина. Подобни неща трябва да се пресичат, органите, които трябва да бъдат активни са общинските власти, това не отменя задълженията на полицията, но трябва да се започне от там. Тя го проявява, но проблемът е общ, каза още Каракачанов.

На въпрос дали смята, че една негова оставка би решила въпроса, той отвърна: "Ако смятате, че ще я реши, ще я подам веднага".

"Без ясна държавна програма за постигане на този въпрос - ромската интеграция, няма как да се получи. Целта на концепцията за ромите не са силовите мерки. Трябва да се започне с образованието, със социалната политика. Не може хора, които са неграмотни, да очакваме да спазват обшествения ред", обясни министърът по повод разработваната програма за ромска интеграция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика