Бунт в Габрово след криминален случай с ромско участие (ВИДЕО)*

12880
Бунт в Габрово след криминален случай с ромско участие (ВИДЕО)*
Снимка: БГНЕС

До размирици се стигна в Габрово, след като жители на града излязоха снощи на протест заради случай, при който трима младежи от ромски произход, пуснати след задържане от полицията, пребиха магазинер. Младежът на име Венцислав Иванов им направил забележка, защото те се задявали с колежката му.

БНТ съобщава, че е имало чупене на недвижимо имущество в квартала, от където са тримата роми. Изпотрошени са пет къщи, като там не е имало хора, имало е и опит за нахлуване в следствения арест. На протеста са се събрали около 500 души, а се е наложило полицията да се намесва и да бъде викана жандармерия, защото МВР не успя да се справи.

Във Facebook моментално се появиха призиви за "събуждане" и предупреждения към партии, които искат да се възползват, да не го правят. Има и призиви да се отиде пред парламента, 1-2 млн. души нямало кой да ги спре, и "да бъдат натикани по контейнерите" управляващите, за да се сетят да вкарат малко справедливост в правосъдната система. Иначе позиция заради случая вече изрази ВМРО, като тя беше на депутата Борис Вангелов, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която се покри с позорна слава заради обвинения в продажба на българско гражданство.

ВИДЕО ОТ ПОБОЯ В МАГАЗИНА, ЗАСНЕТО ОТ ОХРАНИТЕЛНА КАМЕРА!

Преди случката в магазина е имало нападение в заведение за бързо хранене в непосредствена близост. А нападателите, пребили продавача в магазина, били задържани заради случилото се - станало е още в неделя, 7 април, според Нова телевизия, но били пуснати. Точно това разгневи много хора и протестът от снощи стана достатъчно масов и сериозен! След вдигане на градуса на напрежение, въпросните биячи отново са арестувани. А водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев попита дали някой има интерес да измести обществения интерес от "Апартаментгейт"!

Видеоклипът с безредиците пред следствието в Габрово е публикуван от неправителствената Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ), която се роди в Бургаско с етикета "родолюбие". Едно от лицата ѝ е Бисер Русимов, неин председател е Христо Атанасов, а ОЗБГ се включваше и в "гражданската охрана" на границата с Турция. Заради тези акции имаше въпроси относно техниката, с която са разполагали за патрулиране. Факт е обаче, че ОЗБГ получи награда от "Гранична полиция" след като спря група от 27 мигранти и сигнализира на полицаите да дойдат.

* (информация към 7:45) Зам.-директорът на Националната полиция Тодор Гребенаров подчерта пред Нова телевизия, че жандармерията ще остане в Габрово колкото е необходимо. На въпрос дали е имало пропуски на полицията в охраната на следствието, Гребенаров не отговори пряко извън думите "никой не е очаквал такова напрежение", а разказа как протестът бил нерегламентиран, как се разделил на малки групички и полицаите не успели да се справят с всяка една група. А на питане защо нападателите на Даниел Недев са били арестувани и пуснати, а после пак арестувани, Гребенаров коментира, че не можел да каже, че това е нагнетило напрежение. Сега нападателите на магазинера са арестувани за 72 часа - за нанасяне на лека телесна повреда, което се наказва с до 3 години затвор.

Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенно е да се върнат реда и спокойствието, каза и вицепремиерът Томислав Дончев, който е от Габрово и не пожела да коментира защо нападателите са първо задържани, после пуснати и сега, след протеста, пак задържани. Той допусна възможността хора извън Габрово да са дошли на протеста. "Не мога да толерирам никакви форми на насилие - имаме безредици, имаме и провокации", заяви Дончев. Страхувам се да не се стигне до припламване на други места - хората трябва да разберат, че правосъдието е в ръцете на държавата, добави Дончев, според който един от нападателите бил служител на сметосъбираните.

Нападнатият преди четири дни Венцислав Иванов, който посочи, че не е кореняк-габровец, но подчерта, че не одобрява насилие. "Искаме да работим мирно и спокойно, да не се всява етническо напрежение", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Балотажът в Габрово: ГЕРБ бие „Възраждане“

Държавата отпусна пари за парно в Габрово

В Габрово: Над 15% недействителни бюлетини за общински съветници

Николай Косев: Добруването на Габрово ще бъде вдъхновението за мен и екипа ми

Корекции за близо 2 млн. лева са наложени на община Габрово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Габрово