Кирил Петков: Не сме готови да търгуваме подкрепа от ГЕРБ за места в кабинета

3433
Кирил Петков: Не сме готови да търгуваме подкрепа от ГЕРБ за места в кабинета
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков обяви, че новата коалиция ПП-ДБ няма да търгува за подкрепа на ГЕРБ, като сложи министри от партията на Бойко Борисов в състава си на проектокабинет.

По-рано днес ПП-ДБ представиха такъв кабинет начело с акад. Николай Денков, а Борисов обяви дали ще го подкрепи. 

В интервю за bTV Кирил Петков повтори, че министрите ще са от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ако ГЕРБ подкрепи такъв състав на правителство, ще получи контрола върху някои комисии в Народното събрание. Така според бившия премиер партията на Борисов ще може "всеки ден" да осъществява пълен контрол над изпълнителната власт.

Аламанов: 21 извода от предложения състав на кабинет на ПП-ДБ

Пиар експертът Любомир Аламанов сподели мнението си относно обявените имена от "Продължаваме Промяната - Демократична България" за...

"Имаме ясна програма, ясни хора и всеки оттук нататък трябва да си носи кръста. Мандатът е в ГЕРБ, те знаят кои политики ще подкрепим, кои законодателни инициативи ще подкрепим. Могат да ходят и при ДПС, и при "Възраждане" да търсят подкрепа, ако искат. Ако решат да не предлагат правителство, могат да подкрепят този кабинет, който е един от най-силните, с един от най-силните премиери, които България може да има", смята Петков.

"Казахме всичко, което зависи от нас, сложихме го на масата. Ще си изчакаме нашия ред, като дойде вторият мандат – да го предложим", допълни той.

Попитан дали не е редно да включат министри от ГЕРБ, бившият премиер отвърна: "Ние подмяна на нашите гласоподаватели няма да направим. Не мисля, че някои от нашите избиратели са ни давали мандат да подкрепим ГЕРБ. И аз, и Христо Иванов, и ген. Атанасов, и Владислав Панев стъпихме назад и осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация. Много е сложно и за ГЕРБ да подкрепят нас за втория мандат, това го осъзнаваме".

"Една подкрепа не може да бъде базирана на хора вътре в кабинета. Не сме готови да търгуваме подкрепа за места в кабинет. Акад. Денков трябва да има свободата да си избере свой кабинет. Днес самият той го каза: "Какво ще стане, ако от едната страна е Делян Добрев, от другата - Асен Василев, а аз в средата?". Този тип ужаси няма да го направим. Раздлелението на властите може да се случи между законодателна и изпълнителна – те да ни контролират от сутрин до вечер. Ако иска ГЕРБ да контролира през парламента, всеки ден да привикват министрите, това е тяхно право", заяви Петков.

С цитат на Алексей Петров Борисов осъди атентата срещу Гешев: Дано не взривим и съдебната реформа (ВИДЕО)

"Атентат срещу който и да е човек е зловещо нещо, особено с взрив. Аз бях потърпевш, преди години Цветелина я взривиха, знам какво е. Т...

"Би трябвало да си разделим комисиите в началото и ако се приеме правителство на малцинството, ще бъдем готови да преотстъпим някои комисии", обясни идеята на ПП-ДБ бившият министър-председател.

Относно думите на Борисов, че взривът срещу Иван Гешев "няма да взриви правосъдната реформа", Петков коментира: "Аз съм сигурен, че 64 депутати ще гласуват за тази реформа. Що се отнася до взрива, аз не съм експерт но тази тема, надявам се, че службите ще си свършат работата. Но е ужасно да чета в международните медии, че България е представена като Колумбия от 80-те. Унищожаваме репутацията, която имаме пред международните партньори".

"Реформата в службите също трябва да се случи. Без нея няма да има Шенген. Трябва да се направи пълен преглед на службите и да се направи така, че държавността да бъде водеща – преструктуриране, смяна на ръководни екипи и т.н.", заяви още Кирил Петков.

ОЩЕ: Ето какво са се разбрали ПП-ДБ и ГЕРБ за данъците, мерките срещу инфлацията и свръхпечалбите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика