Кирил Петков пред "Политико": Не знаехме, че битката с корупцията ще е директна борба с Москва

2968
Кирил Петков пред "Политико": Не знаехме, че битката с корупцията ще е директна борба с Москва
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви в интервю за "Политико", че България трябва да даде приоритет на реформата в службите за сигурност и да изчисти агентите, подкрепяни от Москва, ако се надява да осъществи амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията.

Интервюто беше публикувано на 28 юни сутринта, като е направено в централата на ПП в София. В материала се казва, че в хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на Държавна сигурност в България изиграха огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие, която все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които станаха известни, имаха тесни връзки с Москва.

"Смятам, че в нашите служби за сигурност има вградени рискове", каза Петков. "Искаме да ги реформираме".

Кирил Петков: Престъпният режим на Путин ще се срути

През последната година всички прогнози за бърза победа на диктатора Путин се оказаха неверни, а от днес е очевидно, че и оценките за не...

Целта е част от план от седем точки, включващ пътна карта за съдебна и конституционна реформа, който ПП-ДБ представи в петък пред ГЕРБ.

За да се реформират разузнавателните служби, Петков заяви пред "Политико", че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на шефовете на различните служби за сигурност. Понастоящем това задължение е на президента - Румен Радев. Петков иска то да бъде в ръцете на парламента. В момента правителството планира да уволни назначените от Радев, който е нееднозначен по отношение на мястото на България в НАТО и враждебно настроен към въоръжаването на Украйна.

Втората стъпка, продължава Петков, ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност - "тестове за почтеност и етичност".

"Ако успеем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде намалено", добави той. Москва използва "корупцията, за да маневрира във външната си политика", каза Петков. "Когато се заехме с борбата с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща борба".

Радев реагира с възмущение на идеята, че разузнавателните служби се нуждаят от промяна, като заяви, че те вече са "сериозно реформирани", и обвини партията на Петков, че се поддава на външен натиск - имайки предвид САЩ и ЕС.

Борисов си държи на коалиционно споразумение с ПП-ДБ, иначе били като "Възраждане" и ДПС (ВИДЕО)

Когато говорим за коалиция, трябва да има писмен документ. Ако имаме споразумение. Ако не се съгласите с нас, значи сте с "Възраждане" ...

В неделя, при инцидент, тясно свързан с дебата за руската намеса в България, в склада на оръжейната компания ЕМКО на Емилиян Гебрев избухна пожар - вторият такъв на това място за по-малко от година. Поредицата от подобни експлозии е изключително чувствителна тема, тъй като Русия е подозирана в участие в саботажи - особено в момент, когато България увеличава доставките на оръжие за Украйна.

Във връзка с пожара в завода в неделя министърът на икономиката намекна за руско участие, а собственикът Гебрев се оплака, че българските власти така и не са разбрали какво се е случило през 2022 г., въпреки че той не се съмнява, че става дума за руска атака. А това косвено подсказва, че българските служби за сигурност си затварят очите, когато Москва работи в България.

"Политико" са разговаряли с Петков преди взрива в неделя, но са го попитали дали по принцип вярва, че Русия атакува оръжейни съоръжения. "Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат една линия за доставки, те ще я спрат", отговори той.

И все пак много от поддръжниците на Петков - предимно по-млади граждани, които вярваха в обещанието му да изкорени корупцията и да постави началото на нова ера в българската политика, се почувстваха предадени от решението на ПП-ДБ да работи с ГЕРБ, пише "Политико".

"Нашият стандарт не се е променил. Избираме само хора, които не са били замесени в корупция, и хора, които не смятаме, че имат потенциални корупционни рискове", каза бившият премиер, като добави, че партията не прави недопустими компромиси.

Петков: Спешно започваме промени в службите, няма да ги назначава президентът

Реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи. Ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие. Аз ...

Петков заяви, че друг основен приоритет е реформирането на съдебната система - процес, който вече започна с уволнението на главния прокурор Иван Гешев в началото на юни. Гешев обаче беше временно заменен от своя заместник Борислав Сарафов, за когото мнозина българи твърдят, че е също толкова проблематичен, като се има предвид дългогодишната му служба при Гешев и потенциалната му връзка с един от най-известните скандали за изнудване в страната.

Неправителствената организация "Правосъдие за всеки" организира в петък протести, на които призова за уволнението на Сарафов, като твърди, че той е просто "заместител" на статуквото. Петков се присъедини към демонстрантите.

След като и ГЕРБ се върна на политическата сцена, един от най-големите въпроси е дали лидерът на партията Бойко Борисов ще бъде подведен под отговорност по някое от делата, които се въртят около него, включително "Барселонагейт" и снимките с кюлчетата злато и пачките. Петков заяви, че всичко това ще зависи от изчистването на корупцията в съдебната система.

"Не можеш да преследваш никого - на улицата, в парламента или в кабинетите на премиера, без нормално работеща съдебна система", каза той пред брюкселското издание. "Докато България не се изчисти в това отношение и няма институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без краен резултат".

ОЩЕ: Лидерите на ПП и ДБ за Васил Терзиев: Победата ще е огромна, София ще стане европейска столица (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика