Кирил Петков: Шансът за правителство е много малък, вероятно отиваме на избори

8762
Кирил Петков: Шансът за правителство е много малък, вероятно отиваме на избори
Снимка: БГНЕС

Шансът за съставяне на правителство с третия мандат е много-много малък, вероятно ще вървим на избори. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

„Битката е много дълга, нека хората не си мислят, че сега сме тук, а утре ни няма. В следващите  години ще хвърлим много време и много усилия, за да си извоюваме държавата“, добави той.

Лидерите на коалицията решават бъдещето на третия мандат

Премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, както и съпредседателите на „Демократична Българ...

Кирил Петков каза още, че мандатът е при Корнелия Нинова и БСП и зависи от тях дали ще успеят да убедят достатъчно депутати за подкрепа. „За мен е безсмислено да се мисли, че изведнъж ще има катарзис в Слави Трифонов. Единствено се чудя, как са се почувствали депутатите му, когато са видели как ги хвърля под автобуса по телевизията. За нас няма смисъл от разговори с него“, категоричен бе премиерът в оставка.

Той уточни, че при получаването на първия мандат, който беше върнат неизпълнен, е говорил с много от депутатите от ИТН. „Има много свестни хора от тях, жал ми е да видя такива хора, заради някаква лоялност да продължат да работят така, че страната да влезе в сериозни политически рискове“, каза Петков. Той уточни, че е видял нагласа за подкрепа към ПП при 8 човека от формация на Слави Трифонов. „Тези 8 човека още имат своя избор, но като гледам това, което направиха до този момент, не знам дали е възможно“, скептичен бе той.

„Миналата седмица им спряхме милиард и половина лева, сложихме изискване Бойко Рашков да разследва корупция и те решиха да дръпнат ръчната спирачка, обясни Петков поведението на Слави Трифонов и хората му“, каза още той. Парите е трябвало да бъдат раздадени през поръчка от министерството на регионалното развитие, което се управлява от министър на ИТН. Те били за пътя Велико Търново - Русе. Министерският съвет обаче не ги е дал.

Петков коментира и темата с изтеклия запис от закрито заседание на парламентарната група на „Демократична България”. Именно в последствие на него лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за нов кабинет. „Не видях нищо страшно и драматично в този запис. Това беше поредната „Македония”. Едни хора си играят на куклен театър – измислят си някаква теза за оправдание, а реално трябва да си направите извод какво се случва с парите им”, заяви Петков.

Относно номинацията на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, Кирил Петков уточни, че е искал да бъде създадена реално работеща, а не бутафорна институция. Той успокои опасенията на някои, че тя може да бъде бухалка в ръцете на някои, като припомни, че от ПП са поискали да има борд в комисията и решенията да се взимат с 3 от 5 гласа. „Ако беше избран Бойко Рашков, лично щях да говоря с него, че няма ПП, няма, БСП, няма ГЕРБ – всички са равни“, уточни той.

Петков: На едни избори ни трябва мнозинство, за да имаме подкрепа по важните въпроси

В профила си във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков написа: "Ако се отива към избори, този път ни трябва парламентарно мнозинств...

„Когато имаме прокуратура, която не работи – ако работеше, отдавна половината от политиците щяха да са с повдигнати обвинения. Затова слагаме един закон, който дава възможност на разследване на един независим от партии човек, който ще се е доказал в институционална рамка", каза още министър-председателят в оставка.

Кирил Петков обяви още, че се е оттеглил като кандидат от премиерския пост, защото държавата му е по-важна от него. „Видях, че за момент има опасност да не се формира правителство заради мен лично, заради руските дипломати, когато от БСП казаха, че не могат .- аз си казах, държавата ми е по-важна. Не беше заради Слави Трифонов или Тошко Йорданов“, уточни той.

Кирил Петков каза още, че е опорка, че е опитал да скъса отношенията с Русия. „Москва има 43 дипломати, което е огромен брой. Тази опорка, че едва ли не сме недиалогични, не е вярна, 43 служители има и днес тук. Ние сме прекратили и договора с Газпром – не, всеки ден даваме заявка към Газпром и искаме да си изпълнят договора“, допълни той.

Относно визитата си в Азербайджан, премиерът в оставка обясни, че президентът Алиев е бил много приятелски настроен и са говорили да получаваме между 0,5 и 1 млрд. куб. метра газ на годишна база, но трябва да се измисли инфраструктурата, по която той да дойде.

Решението за Gemcorp не е взето на пожар. „Тези две компании подписаха с Министерство на енергетиката, то не е договор, а писмо за намерение. Впоследствие стана опорката на Борисов- „Ужас, 1 млрд. се краде“, а то нямаше никакви парични потоци там. Поисках от ДАНС информация дали има руски интереси и се оказа, че е имало такива зад единия участник, но преди 4 години. „Самите инвеститори не искаха да влизат в скандал, така че най-нормално беше да го прекратим. Казваше се, че преди 4 години е имало руски инвеститор. Използваше се като спекулативна тема, аз видях, че самите страни не искат да са в центъра на политически опорки“, категоричен бе той.

Слави Трифонов с нова атака към Христо Иванов: Той не притежава чувство за срам

"В петък отказах "Има такъв народ“ да бъде изтривалка за такива като Христо Иванов. И днес в някакво интервю същият Христо Иванов...

На въпрос дали съжалява, че влязъл в политиката той отговори: „Напротив, чувствам, че пътят тепърва започва, всички българи го искат, трупаме опит и съжалявам за всички политически играчи от последните 30 години – времето им свърши“.

Според Кирил Петков ГЕРБ категорично няма да е първа политическа сила. „С ДБ партньорството вероятно ще стане след изборите, а не преди това. Вярвам, че ПП, ДБ и БСП ще съберат нужните 121 гласа, сега не ни достигнаха 4, но следващият път ще имаме доста отгоре“, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика