Коалиционният мир се пазел от "звероукротителя" ГЕРБ

1372
Коалиционният мир се пазел от "звероукротителя" ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ прави най-големите отстъпки и се превръщаме в звероукротител на „някакви малки формации, на някакви хора с раздвоение на личността”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова като резюме за политическия компромис снощи (17 октомври).

Същевременно Димитър Делчев от Движение България на гражданите потвърди, че Реформаторският блок иска гласовете „не подкрепям никого” да се вадят на пропорционалните избори т.е. бариерата от 4% няма да се повиши. За мажоритарен вот обаче Реформаторският блок е съгласен „не подкрепям никого” да не се брои само за избирателната активност, а да се включва в изчислението на процентите подкрепа за всеки кандидат.

И Цветанов след Борисов: Загубим ли за президент, отиваме на предсрочен вот

"Ако загубим президентските избори, отиваме на предсрочни, но съм убеден, че ще бъдат спечелени, защото виждам как са изнервени, създав...

Според Делчев на извънредния Министерски съвет в петък (14 октомври) имало „армия от пиари”, които вадели реплики, а не станало ясно, че Бойко Борисов нямал забележки към работата на министрите от Реформаторския блок.

В студиото на Нова телевизия Делчев и Атанасова се сдърпаха по отношение на репликата на лидера на ДСБ Радан Кънев към премиера Бойко Борисов – "Бай Х*Й". Атанасова поиска извинение-коментар от Делчев, а той отвърна, че ДСБ и Кънев не са част от управляващата коалиция и тъмносиният лидер е свободен да говори каквото си иска.

Същевременно зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки поясни, че за „Патриотичния фронт” било важно да се ограничи вотът от Турция, не вотът на българите в чужбина като цяло. Той определи като „обща вина” получилото се в крайна сметка ограничение за българите в чужбина с правилото за 35-те секции. След като има заявена позиция да не се променят нормите, които ограничават отварянето на секции в Турция, ние нямаме проблем, добави Джамбазки от името на „Патриотичния фронт”. Той не пропусна да се заяде с Радан Кънев и с Реформаторския блок, защото е в коалиция с Корман Исмаилов, който е „ислямист”.

Когато беше редно, Реформаторският блок се разграничи от Реджеп Ердоган, отвърна Делчев. Той добави и, че при поправките в Изборния кодекс „Патриотите” искали ограничение на секциите в чужбина, не само в Турция.

Говорител на ЦИК помоли парламента да е по-бърз, ако ще сменя ИК

Ако законът бъде променен, ЦИК трябва да се справи. Добре е законодателите да побързат, защото изборите чукат на вратата. Това заяви го...

Междувременно Мариана Тодорова от АБВ обяви пред БНТ, че след президентските избори АБВ ще иска сформиране на експертна група, която да напише нов Изборен кодекс, който да е устойчив за 15-20 години напред. Сегашният кодекс не е устойчив, в него са заложени бъдещи грешки и промени, беше тезата на Тодорова. Отделно спорът за секциите в Турция беше обявен за идиотски от БСП, защото българските граждани в САЩ не са по-малко граждани от тези във Великобритания, а и какво става с Великобритания след Brexit? Червената партия иска единствено премахване на квадратчето „Не подкрепям никого”, защото можело да се избере мажоритарен кандидат при превес на гласове „Не подкрепям никого”.

Доста скандално депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира за Турция, че ако българската държава не може да осигури честен изборен процес, то по-добре да наложи рестрикции, които даже не са рестрикции, защото може да се гласува в дипломатическите представителства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика