Конституционна каша - България може да остане без правителство дълго време

3724
Конституционна каша - България може да остане без правителство дълго време
Снимка: БГНЕС

Какво следва след оставката на Бойко Борисов? Ако няма редовно правителство, въпросът е кой назначава служебно правителство и кога, посочи бившият председател на СДС Екатерина Михайлова, която е експерт по конституционно право. Тя е категорична, че става въпрос за това ще има ли съгласие извън Конституцията за дата на предсрочните избори.

Каква е основната колизия – дали с назначаването на служебно правителство, но без разпускане на парламента, може да се посочи дата за предсрочни парламентарни избори или трябва непременно парламентът да бъде разпуснат? Припомняме, че настоящият държавен глава Росен Плевнелиев не може да разпусне 43-тото Народно събрание, защото остават по-малко от три месеца до края на мандата му. Андрей Райчев от „Галъп” пък напомни, че може да се окажем и в ситуация с два служебни кабинета – един, назначен от Плевнелиев и втори, назначен от Румен Радев, когато официално заеме поста на президент.

Дончев: Предсрочните избори трябва да са по нови правила

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че не е редно да се правят предсрочни парламентарни избори, без да е променено изборното законодат...

Големият въпрос е не кога ще бъдат изборите, а какви ще са, посочи доц. Атанас Семов пред Нова телевизия. Според него сегашният президент може да насрочи избори на Велико народно събрание (ВНС), ако в сегашния парламент се приеме проект за свикването му – за промяна на Конституцията. Припомняме, че промяна трябва да има, ако решенията от референдума на Слави Трифонов бъдат имплементирани в българското право - особено за мажоритарната система в два тура с абсолютно мнозинство. Семов предупреди и, че може да има много дълга процедура преди да дойде ново правителство, защото президентът няма поставен срок кога да връчи мандат за съставяне на правителство. Относно ВНС Михайлова припомни, че то може да работи неопределено дълго време – докато си свърши работата.

И Семов, и Михайлова бяха категорични, че съгласие може да се постигне. Два са основните въпроси - дали ще има бюджет за догодина и ще има ли ВНС? Искам обаче да е ясно за какво ще се свиква ВНС, предупреди Михайлова, като попита дали ще има съдебна реформа, ще може ли президентът при политическа криза да разпуска парламента, а не както сега има "дупка" с чл. 99, ал. 7 от Конституцията: "Президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство".

Относно референдума на Слави Трифонов и Андрей Райчев, и Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” предупредиха, че ще трябва време да се въведе мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство. По думите на Димитрова най-вероятно парламентарните ни избори ще се превърнат в общински – България има 256 общини при 240 депутати и като нищо ще се засилят правомощията на президента, защото трябва да има разделение на едномандатни райони в новата изборна система и ще се получи силно фрагментиран парламент, с много вътрешни несъгласия. Най-лесно в България е ставал едноличен режим – цар Фердинанд, цар Борис, Тодор Живков. Такъв режим стои дълго време, накрая писва и идва катастрофа, предупреди Райчев. Той припомни и, че българите обикновено очакват когато проявят някаква воля, тя да се случи веднага на практика и се разочароват, когато не се получава точно така, както очакват.

Според Димитрова резултатите от президентските избори са показали, че под повърхността има силно недоволство – най-вече от авторитарния маниер на управление на ГЕРБ. Тя предупреди политиците, че ако не си направят верните избори, ще има още по-сериозна криза. Беше грешка резултатите от президентските избори да се обвързват с правителството, но при този резултат оставката се превърна в необходимост, каза тя.

Марешки може да вземе участие в предсрочни парламентарни избори

Бизнесменът Веселин Марешки обяви нов политически проект, с който да участва на предсрочните парламентарни избори. На пресконференция...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика