Корнелия Нинова: Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората

4882
Корнелия Нинова: Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората
Снимка: nbox.bg

„Искаме да върнем доверието на хората в институциите и в изборния процес. Въпросът не е партиен, той е държавнически. Има недоверие към политическата класа и институциите, което ги делегитимира. Връщането на доверието у хората е държавнически въпрос”, категорична бе председателят на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV по повод  инициираните от партията срещи с извънпарламентарни формации и НПО-та за съгласуване на общи действия, осигуряващи честен вот на идващите парламентарни избори.

Нинова припомни, че има много примери за нарушения в изборния процес и това отблъсква хората от изборите. По думите й ниската активност в изборния процес довежда до ниска легитимност и на избраните, а във време на криза е нужно да имаш силна подкрепа, за да предприемаш мерки.

Корнелия Нинова: Като най-голяма опозиционна партия подаваме ръка на всеки, който иска честни и прозрачни избори

„Целта на нашата среща е да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани честни избори. Да има дадем гаранции,...

Запитана дали има съмнения в предстоящите избори, Нинова отговори утвърдително и лаконично: „Тези избори ще ги правят ГЕРБ“. Тя спомена и примерите с техни представители, които са носели чували с бюлетини, инструктирали са как да се гласува и за кого при предишни избори.

„Решението на въпроса за намаляване на силата на купения и корпоративен вот е масово гласуване, висока активност. Гласувайте, без страх, свободно, не се поддавайте на внушения, че е опасно да се гласува. И още повече на внушенията, че каквото и да случи, този вот е предрешен. Просто гласувайте за когото предпочитате, но гласувайте – това е изходът от купения, корпоративен, контролиран вот”, апелира Нинова. „Високата активност е ключова за легитимност на изборите и институциите”, подчерта лидерът на социалистите.

На въпрос за „анти-ГЕРБ” фронта, организиран от левицата, Нинова коментира: „Подчинени на сериозната държавническа цел, като най-голямата опозиционна партия, поехме инициативата и подаваме ръка на всички, които искат, за гарантиране на честни избори. Това е надпартийна цел. Всички трябва да се обединим за честността на изборите”.

Лидерът на българските социалисти поясни, че БСП има структури в цялата страна, а някои от извънпарламентарните партии, които се заявяват за промяна, нямат такива. БСП, като парламентарно представена партия, има също и членове в секционните избирателни комисии. „Искаме да обединим нашите и техните възможности в името на демократичния, правовия ред, легитимността на институциите”, обясни Нинова.

Тя обяви за пореден път предложенията на левицата, внесени днес за промяна в Изборния кодекс, сред които са видеонаблюдение – да се предава онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протокола, и да се прави запис, който да бъде доказателство в съда при оспорване резултата от изборите. Другото предложение на левицата по думите й е свързано с изчистване на „мъртвите души” от списъците, публичен регистър на избирателите и активна регистрация.

Корнелия Нинова отправи обща покана за паралелно преброяване на изборите (ВИДЕО)

Каним партии и НПО да се организираме за провеждане на честен вот, както и да обединим усилията си за паралелно преброяване. Това каза ...

„Важната тема е какво ще се случва след изборите. Нито една политическа партия, която претендира да влезе в парламента, досега не е сложила програма на масата. Ние сложихме – знаем кои са проблемите и знаем как да ги решим”, категорична е Нинова. Тя подчерта, че „Визия за България” е актуална – и най-вече принципът, заложен в нея за промяна на модела на управление.

Корнелия Нинова акцентира и върху това, че кризата и световната пандемия е доказала необходимостта от реформи, които от БСП са разписали още преди 3 години – реформа в здравната система - болниците да не бъдат търговски дружества, образованието - един учебник по един предмет, а съдържанието му да бъде отговорност на държавата, реформа в социалната система и в пенсионната.

Близо 2 милиона българи живеят на прага на бедността, критикува тя. „Кризата задълбочи неравенствата”, обърна внимание лидерът на левицата, като наблегна на част от предложенията на БСП, залегнали във „Визия за България” и алтернативния бюджет за 2021 г. - преизчисляване на пенсиите, въвеждане на семейно подоходно облагане за младите хора с деца, реформа на ВиК сектора.

„Моделът трябва да се промени, за да тръгне България напред и да се управлява с грижа за хората”, категорично повтори Нинова.

„Не сме отваряли темата и не сме обсъждали все още дали да издигнем Румен Радев за втори мандат“. Това заяви в предаването „Лице в Лице“ по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея партията няма никакви съмнения в избора, но това е тема на разговор, който ще се води след парламентарните избори.

Корнелия Нинова: Всички, които искат промяна, са добре дошли в БСП

„В наши структури от цялата страна постъпват молби за членство в партията. Много се радвам, че има толкова нови желаещи, които д...

„Не е естествено да обсъждаме това в момента. Нито предстоят президентски избори, нито се правят номинации. След парламентарните ще го направим“, каза Нинова и подчерта, че между БСП и президентската институция няма никакъв конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...