Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костадинов: Вълчев обеща да спре обучителния курс, който изкривява историята ни

15 май 2019, 18:30 часа • 8588 прочитания

Лидерът на Движение "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е доволен от проведена среща с образователния министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че министърът е обещал, че ще бъде спрян образователен курс за учители, в който според сигнал на "Възраждане" преподавателите са заплашвани със санкции, ако не се съобразят с нова преоценка на българската история.

Според нея не е имало турско робство и хората доброволно са си давали децата за еничари. По този повод Вълчев е получил още един сигнал, освен този на "Възраждане".

Ето и цялото обръщение на Костадинов във фейсбук сред срешата с образователния министър:

Току що излязох от срещата с министъра на образованието. Резултатите са следните:

1. Вълчев се извини за това, че не е отговорил на искането ни за среща по-рано.

2. Каза, че скандалните обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов, които са заплашвали българските учители със съд ако говорят на децата за турско робство и ако не им обясняват как Русия е най-големия враг на България, ще бъдат изгонени от обучителния курс.

3. Самият обучителен курс се спира.

4. Вълчев призна, че е имало и друг сигнал, подобен на този, който пуснахме ние от Възраждане, след като бяхме алармирани от български учители.

5. Говорихме за съдържанието на учебниците по История, Човекът и обществото, Околен свят, Литература и Музика. Вълчев поиска да му дадем справка с фалшификациите и извращенията в тях, за да ги изпрати на издателствата и те да ги коригират.

6. Поставих въпроса за присъствието на чуждата фондация "Америка за България" в българските училища. Министърът не видя нищо лошо в това, след като тя помагала. Не отговори на въпроса ми дали ще мисли така и за фондация "Турция за България" и нейното присъствие в българските училища.

Като цяло съм доволен от разговора, защото постигнахме краткосрочните си цели. В стратегически план обаче остава най-важното - промяната на учебниците. Ето защо искам да се обърна към вас със следната молба - пращайте ми сигнали за учебното съдържание. Снимайте страницата на учебника, напишете името на издателството, авторския колектив и коя година е издаден. Мисля до 24 май да подготвя тази справка и да я дам в МОН. Не тая особени надежди, че нещо ще се промени, защото Вълчев е четвъртият министър с когото разговарям по този въпрос, и днес пак получих същите отговори, които ми даваха и неговите предшественици. Но все пак ще използваме и тази възможност.

А когато Възраждане започне да управлява, за учебното съдържание ще имам грижата лично аз. Можете да сте сигурни, че тогава пречки за пренаписването им няма да има:) Излишно е да казвам защо - защото, както е добре известно, САМО НИЕ МОЖЕМ!

п.п. и да не забравя - ще изгоним фондация "Америка за България" не само извън българското училище, но и извън България."

Припомняме, че през миналата седмица представители на партия "Възраждане", начело със своя председател Костадин Костадинов поискаха обяснение от министъра на образованието Красимир Вълчев, заради недоволство от новите учебни програми по история и оправени заплахи към учители.

Тогава министърът обеща въпросната среща, която се проведе на днешния ден.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес