X
 
 

Турско робство или иго - защо опитвате да пренаписвате историята?

Темата за периода на османското владичество в България е особено чувствителна тема и с нея не бива да се правят лекомислени заигравки.

В днешно време е модерно да се прави "нов прочит" на историческите събития. Завоалирано като "академични дискурси' се започва много опасен танц по струните на търпението на българското общество. По принцип то е доста търпеливо към какви ли не далавери и корупционни схеми, но всяко нещо си има граница, освен може би Вселената и човешката глупост.

Разсъжденията върху самата дефиниция на робството не променят неговото съдържание. А то е повече от известно, не само от българската възрожденска литература, но и от различни припокриващи се исторически извори. Няма как еничарството, породено от така нареченият кръвен данък, да бъде представяно като "доброволен акт за социално издигане". Нагло и обидно е!

Но именно за такива опити за пренаписване на българската история, алармираха от Движение "Възраждане". Нещо повече - за открити заплахи към българските учители, ако не спазват "новата доктрина".

Подобни опити за "преразглеждане на историята" не са нещо ново. Те са правени и преди, както и опитите за по-радикални промени в учебници по литература, свързани с исторически събития.

Основните изникващи въпроси са кой и защо иска подобни промени. Нека си припомним прословутия цитат на Оруел: "Който контролира настоящето, контролира миналото. А който контролира миналото - контролира бъдещето". Именно в този контекст разни анализатори обосновават такива промени. Мотивите са "да се отърве българинът от робската си психика" и да "не таи злоба към другите народи". Но тези аргументи губят тежест пред историческата истина, колкото и болезнена да е тя.

Какво ще стане, ако утре същите пишман-реформатори поискат да отменим паметните събития по повод Баташкото клане например? А ако поискат да извадим Епопея на забравените от Вазов или стиховете на Ботев от учебниците, използвайки същите аргументи?

Истината е, че историята ни е нужна не само като гордост, но и като памет на грешките. Защото ако беше запомнен заветът на хан Кубрат със снопа пръчки, може би нямаше да се стигне до падането на България нито под византийска, нито под османска власт.

Причината да се променят определенията и представянето на историческите събития е именно тази - да се забравят някои уроци. И тук трябва да отговорим на другия важен въпрос - кой цели тези промени? Логичният отговор е - този, който има полза от тях.

Очевидно става въпрос за външно влияние, но под благосклонното съгласие на българското правителство. Защото въпросните "обучители на учители" развиват дейността си под егидата на МОН.

Нека напомним, че не толкова отдавна парламентът на България прие да опрости дълговете на вероизповеданията, като най-много бяха тези на Главно Мюфтийство. Впоследствие под недоволството на повечето българи се реши те да бъдат разсрочени. Има огромно съмнение, че решението за опрощаването е станало след обаждане от турския външен министър.

Между това събитие и пренаписването на историята ни има нещо общо - изглежда като прокарване на чужди влияния и липса на самостоятелност при вземане на решенията. Затова е редно да попитаме - българската история на чужди посолства и фондации ли ще се позовава или на историческата истина? Отговорът в голяма степен ще е показателен и за бъдещия суверенитет на България!

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  а вие защо триете политически некоректни коментари актуалните?
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Да уточним: Много преди 1989 г. всички студенти в специалност "История" учеха, че е недопустимо да се използва термина "робство". Късаха на изпит за това, а за бъдещите педагози беше задължително да разясняват на учениците, че макар използван в учебника този термин е неправилен. Хайде редакторите да се поровят в дисертациите от соца и да извадят имената на тези предатели...
 • чиче Сорос а какво ще кажеш за това???? 2 чиче Сорос а какво ще кажеш за това???? преди 5 месеца Профил на трол?
  Дааа...ама Неее...!!! Дойче сере/пардон/ веле,Коритаров и социалния антрополог ни облъчват ежедневно ХИБРИДНО с друга мантра...то и папата се опита да ни поучава а ма малко по ЕЗУИТСКИ!!!!!.................................Три синджира роби:– Горо льо, горо зелена, що съхнеш горо, що вехнеш? Дали те слана ослани, или те жара ожари? Гората дума Стояну: – Стоене, добър юначе, нито ме слана ослани, н виж още ›› ито ме жара ожари – вчера минаха, Стоене, дор три синджира робини. първия синджир, Стоене, се млади отбор юнаци, втория синджир, Стоене, се отбор млади невести, третия синджир, Стоене, се млади отбор девойки. През гора зелена вървяха, викнали, та заплакали. Първия синджир плачеше: – Де гиди, руси биволи, де гиди, черни угари! Втория синджир плачеше: – Де гиди, дребни дечица, къпани, недокъпани, Гледани, недогледани! Третия синджир, Стоене, се млади руси девойки, викнали, та заплакали: – Ах гиди, наште майчици! Де гиди, цвете хубаво! Де гиди, наште герани, дето за вода ходехме! Като, Стоене, плачеха, плачеха, та нареждаха, сълзите ме събаряха и ми листите сипеха. Затуй, Стоене, посърнах, посърнах, та си повяхнах!
 • Ето Я европейската ДЕМАГОГИЯ:Альоууу....българиии////ОСЪЗНАЙТЕ СЕЕЕ!!! 1 Ето Я европейската ДЕМАГОГИЯ:Альоууу....българиии////ОСЪЗНАЙТЕ СЕЕЕ!!! преди 5 месеца Профил на трол?
  Пренаписването на историята ни има нещо общо с прокарване на чужди влияния и липса на самостоятелност при вземане на решенията. Затова е редно да попитаме - българската история на чужди посолства и фондации ли ще се позовава или на историческата истина. Отговорът в голяма степен ще е показателен и за бъдещия суверенитет на България!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ot 30 godini v BG kipi BEZMISLEN TRUD !Kuco i sakato se uprajnqva v pisane na DOBRE PLATENI VYN6NI WNU6ENIQ !A , 4e v dyrjavata cyftqt ve4e samo BURENI , na kogo mu puka ! Upravlqva6tite se nadprevarvat da KRADAT , koga ot danykoplatcite , koga ot ES , bez kapka sram i napylno beznakazano ! KATO ZA POSLEDNO !I TO , SI E TO4NO TAKA !
  : 1 !