Красимир Кънев: Те се гордеят с това, че ловуват хора

2904
Красимир Кънев: Те се гордеят с това, че ловуват хора
Снимка: БГНЕС

Тези хора се гордеят с това, че ловуват хора и няма съмнение какво са решили правят, да ги унижат, а от тук нататък те дори не са имали намерение да ги предадат на полицията, а са избягали и са ги оставили полицията да се оправя. Те си показват ловните полета

Това заяви е ефира на bTV Красимир Кънев, председател на Български Хелзински комитет (БХК) по повод "гражданските отряди", които се организират да залавят бежанци и нелегални имигранти на границата.

"Ще обмислим решението си, следа като премиерът вчера каза обратното на това, което каза онзи ден. Ще говоря с нашите юристи и ще преценим допълнително", каза Кънев относно сигнала на БХК, подаден към главния прокурор срещу думите на премиера Бойко Борисов, с които той благодари на гражданските патрули.

Борисов: Нехуманно отношение към бежанците ще се преследва от закона

Всяко беззаконие или нехуманно отношение към нелегално преминалите границите не само не се толерира от държавата, но ще бъде преследван...

По-късно Борисов се отрече от думите си и написа във Facebook профила си, че "всяко беззаконие или нехуманно отношение към нелегално преминалите границите не само не се толерира от държавата, но ще бъде преследвано от закона."

Красимир Кънев сподели, че е получил обаждания от медии от цял свят, включително от Германия, Швейцария и Франция, като никой от тези хора не е разбрал клипа, освен като една акция на една група хора за залавяне на мигранти, тяхното обездвижване, просване и връзване като "жертвени агнета", без те да са оказали никаква съпротива.

Възможно е да са нарушители на Закона, но като един гражданин вие не може да знаете това. Всеки, който минава границата, ако той отиде да иска убежище престава да бъде нарушител на закона и неговото пребиваване е толкова законно колкото и моето, допълни още Красимир Кънев.

"Гражданските арести са законни, но при тях става дума за непосредствено очевидни протироправни действия, както случайя с Доган в НДК. В този случай няма такава хипотеза, как може да заключим, че за тях е имало агрeсия?", каза Красими Кънев.

БХК даде Борисов на прокуратурата заради хайките за бежанци

Българският хелзинкски комитет (БХК) е сезира главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов. Причината – вчерашното...

Работата на министър-председателят е да изпълнява закона, а не да казва кой може да нарушава закона. Това заяви от своя страна адвокат Николай Хаджигенов в ефира на Нова телевизия. Той коментира първоначалното одобрение на премиера Бойко Борисов за самосформираните "доброволни отряди", които "залавяха" бежанци на българска територия.

Министър-председателят влиза от гаф в гаф, в гаф и някой ходи да бърше след него, добави още юристът по адрес на Борисов, който хем хвали, хем критикува "гражданските акции" по задържане на мигранти край границата.

Според Хаджигенов в нашето право няма такова понятие като "граждански арест", а хората, които са тръгнали да го правят са извършили множество нарушения. Той цитира за пореден път чл. 279 от Наказателния кодекс, според който искането на убежище след като си преминал държавна граница не прави преминалият престъпник

Ако това бяха терористи, дали тези специалисти по сигурността щяха да ги задържат или след два месеца щяха да им намерят изгризаните трупове в шумата, иронизира Хаджигенов. Адвокатът повтори, че няма нито един текст в закона, който да дава правото на хора да извършват задържане вместо органите на реда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика