Кремъл: Орешарски не ни е казал, че спира "Южен поток", ще питаме Йотингер

27555
Кремъл: Орешарски не ни е казал, че спира "Южен поток", ще питаме Йотингер
Снимка: Getty Images / Guliver

"Официално уведомление ние не сме получили, планираме утре да повдигнем този въпрос на срещата с европейския комисар Гюнтер Йотингер". Това обяви руското енергийно министерство, след като по-рано днес българският премиер Пламен Орешарски обяви, че засега България спира изграждането на "Южен поток".

От Русия уточняват, че на утрешната тристранна среща с ЕС и Украйна, на която ще се уточнява въпросът с газовите доставки през Киев, ще повдигнат въпроса пред европейския комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.

Маккейн също предупреди да не се захващаме със санкционирани руски компании

Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи "Южен поток" и се надяваме въпросът да се реши в координаци...

По план прокарването на тръбата по дъното на Черно море трябваше да започне този месец. Подводната част на „Южен поток" ще бъде на дълбочина до 2300 м и ще бъде изпълнена от четири трасета от заварени по четири тръби от компаниите „Сайпен" и „Ол Сийс". Освен това официално беше казано, че тръбите за газопровода ще започнат да идват от май месец. Икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев пък говореше как не било драма, че ЕК започна наказателна процедура срещу България още преди да приемем определени промени в Закона за енергетиката.

Целият проблем с "Южен поток" тръгна заради термина "морски газопроводи", който беше вкаран на първо четене в Закона за енергетиката. Опасенията са, че с този термин се търси начин да се заобиколи изискването на европейското законодателство трета страна да има свободен достъп до газопровод, минаващ през територията на ЕС. Отделно при завеждането на наказателната процедура Брюксел посочи като непрозрачен избора на "Южен поток България" за проектна компания по изпълнението на проекта. Точно "Южен поток България" взе "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко за изпълнител, наред с "Газпроект Юг".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика