Кристиан Вигенин: Нелепо е заемането на героични пози от министър-председателя

14308
Кристиан Вигенин: Нелепо е заемането на героични пози от министър-председателя
Снимка: bsp.bg

“Нека българските граждани не остават с впечатление, че министър-председателят се е върнал с едни 29 млрд. евро от Брюксел. Това са средства, на които България има право, но дали ще се възползва от тях е въпрос на адекватно управление.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на БСП.

Социалистът обясни, че е нелепо заемането на героични пози от министър-председателя за това какви велики неща е постигнал в Брюксел: “Бюджетът по страни се определя по едни първоначални формули, които показват, че за последните 7 години България не е постигнала достатъчно и й се налага да бъдат инвестирани допълнителни средства.”

Вигенин подчерта, че 7 години по-късно пропастта между регионите в България продължава да се задълбочава вместо тези различия да се изравняват: “Кохезионната политика е провал. България продължава да бъде най-бедната страна  в ЕС.Една голяма част от европейските средства изтичат  към олигархията и в близките до властта фирми, а не стигат до хората.”

Народният представител изрази позицията на БСП, че за да се решат тези проблеми и да се инвестират прозрачно европейските средства, трябва да бъдат затворени кранчетата  за тяхното източване, като затова и Европейската комисия е обвързала  все по-силно европейските средства с върховенството на закона. “Само българските граждани могат да решат този проблем чрез оставка на това правителство, избори и ново управление, което да управлява по нов, чист начин”, категоричен бе той.

"Ръководството на парламентарната група на “БСП за България” и Изпълнителното бюро изразяваме радостта си, че Европейският съюз постигна успех и поздравяваме европейските лидери затова, че осъществиха договореност”, завърши Кристиан Вигенин

Петър Витанов: Управляващите внушават митове за средствата от ЕС

“По отношение на за България управляващите внушават няколко мита. Ние получаваме 1 млрд. повече за кохезионна политика, но това не е успех, а оценка за степента на изостаналост на българската икономика. Повечето пари означават, че ние наваксваме с по-бавни темпове изоставането си спрямо средните европейски равнища.” Това заяви ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов. Той даде пример с други страни от Централна и Източна Европа, които вече  са успели да достигнат средноевропейските доходи.

Станишев, Миков, Лечева и Стойнев с години глезени от БСП

Т.нар. модерни социалисти ни убеждават, че да си част от политическа партия е тъждествено с това да си фен на футболен отбор! А изборит...

“Една двумилионна държава като Словения  успя да извоюва почти два пъти повече от България, за изостаналите си райони те получиха  350 млн. евро. Една относително съотносима като население държава като Чехия получи - 8 пъти повече - 1.55 млрд. евро по същото перо. Това, за което ние от БСП се борихме- Фондът за справедлив преход е орязан наполовина”, поясни Витанов.

Социалистът посочи, че от тези 29 млрд., с които се хвали Борисов, безвъзмездните средства са една част, а останалото е достъп до капитали и той е  обвързан с резултати. Той допълни, че е позитивно, че  средствата оттук нататък трябва да бъдат обвързани с върховенството на закона и с оценката на европейския семестър, а именно необходимостта от реформи.

“От БСП  сме удовлетворени, че в крайна сметка има постигнато споразумение между страните членки. Това е стъпка към укрепване на европейската интеграция“, завърши Петър Витанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com