Крум Зарков: Темата за импийчмънт е толкова екстравагантна, колкото някои идеи за референдум

2472
Крум Зарков: Темата за импийчмънт е толкова екстравагантна, колкото някои идеи за референдум
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство е изпълнило точно решението на 48-ото Народно събрание за оказване на военна помощ за Украйна. 50-те български военнослужещи, които ще се включат в мисията на ЕС в помощ на Украйна ще водят обучения единствено в държави от ЕС, вероятно в Германия и Полша. Това заяви в "Панорама" по БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той коментира, че позицията на президента Румен Радев за оказването на военна помощ на Украйна не може да бъде използвана като аргумент за евентуален импийчмънт. "Темата за импийчмънт е толкова екстравагантна, колкото някои идеи за референдум. Аз се надявам партиите да влязат в предизборната кампания не с екстравагантни идеи, а с нещо сериозно", посочи той.

Зарков за „Магнитски“: Властта трябва да разбере, че време за скатаване няма

Новият списък „Магнитски“ е актуалност, но не са актуалност въпросите, които той поставят. Ние не намираме силата да ги реш...

Зарков заяви още, че не се е отказал от битката за лидерския пост в БСП и няма намерение да напуска партията. Гледа на случилото се на конгреса на социалистите с притеснение. "Корнелия Нинова сякаш спазва един от заветите на Чърчил, който определя успеха по това да вървиш от провал на провал без да губиш ентусиазъм. Не е добър знак за една партия да изключва своите младежи", посочи той.

Крум Зарков не търси пристан извън БСП

Според него, въпреки че нямат правно действие в България, санкциите по закона "Магнитски" оказват влияние на страната ни. "Санкциите не действат правно в България, но действат за България. Те са защитен механизъм на САЩ. С този свой закон САЩ предпазват себе си от капитали, които считат за мръсни и от хора, които считат за опасни. Прилагат се, когато САЩ и Великобритания считат, че държавата, от която са лицата в този списък, не може да се защитава от такива хора. В този смисъл те действат за България", каза той.

Министерството на правосъдието продължава работата по законопроекта за съдебната реформа, който регламентира нови начини за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и ще го внесе за ново разглеждане в 49-ото Народно събрание. В основната си част проектозаконът ще е същият като този, внесен в 48-ото НС. Зарков декларира готовността на Министерство на правосъдието да работи с всички партии, които имат интерес по проекта.

Крум Зарков: Законопроектите за реформи в съдебната система ще бъдат внесени в първия ден на новия парламент

Законопроектите, свързани с реформата на съдебната система, ще бъдат внесени още в първия работен ден на новия парламент. Това заяви сл...

"Неслучайно и САЩ, и ЕК, и Венецианската комисия и мнозинството български граждани държат на това. Законът е ключов - практически, тъй като ще свали над 75 осъдителни присъди за правата на човека в България, но и символно, защото ще покаже, че никой не е над закона. Според някои има разпоредби в него, които могат да доведат до противоконстиуционност. Аз не съм съгласен, но това трябва да се реши от Констиуционния съд, а за да стигне до Конституционния съд, обаче, законът трпябва да бъде приет", каза Зарков.

Той коментира и трагедията край с. Локорско, където беше намерен камион с 18 мъртви мигранти в него и 34-ма други пострадали. "За съжаление няма правна норма, която да отговори на такива трагедии - не е измислена, и те се случват. Мислим винаги постфактум и днес бях потресен, когато чух. Да спрем да говорим за хората, пък били те и бежанци, като за скакалци - това е моят призив. Борбата за охраната на границата и решаването на проблемите, които водят към тези трагедии, тепърва предстои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика