Крум Зарков: Управляващите имат нужда от знамето "конституционни промени"

1478
Крум Зарков: Управляващите имат нужда от знамето "конституционни промени"
Снимка: БГНЕС

Те имат нужда от това знаме, нещо трябва да се случи. Това коментира съветникът на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков в интервю за „Неделя 150“ по БНР по повод конституционните промени, които тръгнаха по бавната писта в петък

Конституционните промени

"Останах с впечатлението, че управляващата коалиция са твърдо решени да направят промени в Конституцията, но не ги интересува много точно какви", каза Зарков. Според него нищо не е ясно и не е защото се опитват да объркат хората, а просто сами са объркани по отношение на целта, която преследват. ОЩЕ: Екатерина Михайлова: В конституционните промени има изненади

"Целта в началото беше да се направят някои промени в частта "съдебна власт", които да осигурят напредъка по реформи, които вече са ангажирани. Тази цел обаче беше размита. И сега вече целта е само да има някаква конституционна промяна, за да може да има някаква легитимност, някакво обяснение на тези партии, които не се харесват, по отношение на собствения им електорат, тъй като нямат отговор на въпроса – вие защо сте с другите. Струва ми се, че атаката на фундамента на българската държавност – Конституцията, е твърде висока цена за това, че някой няма ясен отговор към собствените си избиратели и не смее да каже "Искаме да сме с тези, защото без тях не може да сме на власт, а за нас е важно да бъдем на власт". Бягството от този отговор ни води до непрекъснати провали". ОЩЕ: Крум Зарков: Подкрепата за конституционните промени е твърде крехка

По думите му механизмът за разследване на главния прокурор е замразен с ненужен закон, гласуван от новото мнозинство. А ВСС беше застопорен, успокоен и оставен, подчерта Зарков.

Разделянето на ВСС може да продължи

Според него разделянето на ВСС може да продължи. Трябва обаче внимателно да бъде разгледан баланса по отношение на прокурорската колегия, защото не трябва да изпадаме от едната крайност в другата, отбеляза той. По думите му трябва да се помисли и до каква степен пленумът на ВСС с ограничени правомощия би могъл да продължи на функционира. ОЩЕ: Христо Иванов: Всички критики за Конституцията ще бъдат чути (ВИДЕО)

"Важни са и хората, които ще бъдат избрани в следващия ВСС, който ще избере следващия главен прокурор. Депутатът, министърът, премиер-министърът, главният прокурор – всеки, натоварен с власт, трябва да има и себесъзнаване за собствените си възможности и правомощия и да се самоограничава. Управлението не е тропане по масата", коментира бившият служебен правосъден министър. ОЩЕ: Пеевски: Ще предложим да не може да има референдуми за излизане от ЕС и НАТО (ВИДЕО)

Критикува антикорупционния закон

Според него и антикорупционният закон не е приет по качествен начин. Той се съмнява в неговата ефективност. По думите му няма гаранции, че ще бъде политически независим. За номинационната комисия Зарков смята, че в нея ще бъде възпроизведена сглобката.

Той смята, че в последните 4 месеца няма стъпки напред, а има стъпки назад.

Ще прави ли Радев партия?

Запитан дали президентът Румен Радев ще прави партия , Крум Зарков отговори: "След като спре да бъде президентът Радев, става български гражданин и може да прави каквото реши в рамките на своите права".

Споразумението между властта и миньорите

Зарков изрази мнение, че правната стойност на подписаното споразумение между властта и протестиращите енергетици и миньори е съмнителна, а същността му – неразбираема.

"Това е текст, в който всяка точка противоречи на предишната, а двете заедно противоречат на казаното. Правната стойност на този текст сама по себе си е съмнителна, но неговата същност и логика – неразбираема. Всяко нещо казва обратното на казаното по-горе", смята той. По думите му дори не е ясно от кого е подписано това споразумение. Той изрази опасение, че "нищо няма да се случи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика