Кръстю Кръстев: Трябва да убедим политиците, че за културата са необходими много средства

1429
Кръстю Кръстев: Трябва да убедим политиците, че за културата са необходими много средства
Снимка: Фотограф: Георги Вачев

Ние нямаме нужда просто от пари, а от средства, с които да създадем онова, което хората очакват от нас. Това заяви министърът на културата Кръстю Кръстев в първото си телевизионно интервю, откакто стана министър.

"Първите проблеми в областта на културата са следните - първо да успокоим цялата система от непрекъснатата смяна на този ветровит пост. След това да докажем на политиците, че за тази система трябват доста средства", заяви министърът в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"Системата трепти, страхувам се да не изпадне в резонанс и тогава да се саморазруши. Хората в нашата гилдия трябва да се чувстват свободни - когато човек е свободен, тогава може да си свърши работата добре.", каза още Кръстев. Запитан защо изобщо се е съгласил да стане министър, Кръстев отговори: "Исках да видя за какво става въпрос на другите етажи. Някога министерството на културата беше моят отдушник. Като директор на успешен театър влизах в министерството на културата с един друг поглед над нещата. Търсех къде са проблемите, бях по-скоро опозиционно настроен. Сега заварих много работа, която трябва да се свърши, но мисля, че и преди мен хората са заварили същото. Аз уважавам усилията на всеки човек, който работи. Оттук нататък трябва да си свършим работата докрай".

Министърът на културата се срещна с недоволни от директора на Народния театър

Министърът на културата Кръстю Кръстев е провел среща днес с вносители на писма, свързани с работата на Народен театър "Иван Вазов". То...

Министърът на културата бе запитан и за бюджета за култура: "Колкото и пари да има, те все ще бъдат малко за нашите гениални идеи. Но трябва да докажем, че за тази сфера трябват доста средства. Трябват ясни концепции, за да може да се стигне до финансиране. Явно проблемите, които артикулираме, не ги артикулираме както трябва. Никой не е длъжен да знае всички проблеми навсякъде. Изкуството и културата са магия, а в магията много трудно се влиза.", каза още министърът на културата. "Ние трябва да се научим да работим добре с парите и да намерим резервите, където ги има. Това правителство е много съпричастно към проблемите на културата.", добави той.

"Ще искам повече пари за култура, но трябва да представим точни, ясни и готови разработени планове. Във всяка сфера има проблеми. Повярвайте ми, това е министерството с най-много второстепенни разпоредители. Всеки културен институт е автентичен.", добави още Кръстев.

ОЩЕ: "Манипулативно и непрофесионално поведение": Народният театър отговори на Камен Донев

Разбира се, той бе запитан и за ситуацията в Народния театър: "Това е моята голяма болка и голяма рана в душата. Смятам, че Народният театър трябва да бъде камертон за българската култура и изкуство. Аз вярвам, че в културата хората се събират и има едно друго общуване. Ще проверим отново целия случай. Говорих с няколкото страни на този конфликт - това са умни, интелигентни хора, които търсят решение на лични взаимоотношения и проблеми. Аз мисля, че този случай ще го решим много скоро и в началото на следващия театрален сезон там няма да има проблем."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика