Кунева: Антикорупционният закон не оставя вратички

8045
Кунева: Антикорупционният закон не оставя вратички
Снимка: БГНЕС

Законът за предотвратяване на корупцията по високите етажи не оставя вратички. Колкото лица, заемащи висши публични длъжности, бъдат уличени в конфликт на интереси и корупционно поведение, толкова ще бъдат наказани. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, предаде Стандарт нюз.

Тя обясни, че законът предвижда създаването на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще сложи край на правените досега формални и нямащи последствия проверки на декларациите за имущественото състояние на политиците и висшите етажи на администрацията. Новият орган ще има много повече правомощия и ще проверява много повече лица и обстоятелства. Сред новите лица, които ще подлежат на проверки, Кунева посочи главните архитекти на общините, общинските съветници и директорите на държавните болници. По думите й вече ще се проверяват и съмнителни обстоятелства като скъпи коли, дадени за ползване с години от приятели, наеми, които не отговарят на реалните цени или прекалено бързо изплатен кредит с темпове, които не отговарят на доходите на лицата. Кунева беше категорична, че законът използва опита на румънската и полската система, но е създаден, за да свърши българска работа и да реши български проблеми. По думите й обаче единствената гаранция за успех е той да бъде прилаган със сила. Тя посочи, че това ще бъде основната й задача.

Кунева към Местан: Подкрепи промени в Конституцията и съдебната реформа

Г-н Местан, ако иска да подкрепя нещо, да подкрепи промените в Конституцията и съдебната реформа, както и закона за борба с корупцията ...

На въпрос за конституционните промени, вицепремиерът коментира, че въпросът е дали ще успеем да убедим достатъчно депутати да си държат на думата и припомни, че Стратегията за реформа с съдебната система е получила 161 гласа. По думите й предлаганите промени са в унисон с вече приетата от парламента стратегия. Съдебната реформа може да стане факт през промени в Конституцията, за да не може произволно след това да се променя закона. Тя коментира още, че правосъдният министър е свършил много добра работа.

Кунева коментира още, че решението за участие в правителството е общо решение на целия Реформаторски блок. Не може хем да правиш правиш реформи, хем да си в опозиция, посочи още тя, цитирана от пресцентъра на РБ.

Тя подчерта, че ДБГ настоява за единството на блока и припомни, че още преди месец партията поиска от партньорите си в блока да имат единна регистрация за местните избори, тоест да се явят заедно навсякъде.

Тя посочи, че Соломон Паси е номинация на ДБГ за кмет на София и каза, че всяка партия в блока може да има своя номинация, след което да бъде избран най-добрият кандидат. Колко българи имаха визията да кажат във времето, когато бяхме още част от Варшавския договор, че България ще стане член на НАТО, припомни тя и допълни, че Паси е бил много успешен външен министър и по време на мандата му страната ни е бил председател на ОССЕ и член на Съвета за сигурност на ООН. Ако някоя друга партия в блока беше вдигнала толкова силна кандидатура, например Петър Стоянов, вероятно щеше и тя да бъде много обсъждана. Кунева беше категорична, че силата на блока е в ярките и изявени личности и партиите имат ангажимент да посочат най-добрите кандидати.

Кунева: Няма начин събитията в Македония да не се отразят на България

Няма начин събитията в Македония да не се отразят на България, както и финансовата и икономическата криза в Гърция се отразява на стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика