Кунева: Конституционните промени се налагат, защото партиите си нямат доверие

6321
Кунева: Конституционните промени се налагат, защото партиите си нямат доверие
Снимка: БГНЕС

Въпросът за съдебната реформа е въпрос на политическо доверие между политическите субекти. Ако не намерим решение за важните проблеми в държавата, ще достигнем до друга криза по линия на съдебната система. Ако ние не успеем да скъсаме връзката между Шенген и докладите за напредък по съдебната система и вътрешните работи, това ще се отрази много лошо на сигурността на страната.

Това каза пред БНР вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

"Промените в конституцията са необходими, за да няма възможност да се връща съдебната реформа назад, ако някой от следващите парламенти реши да върне Висшия съдебен съвет в еднокамерен. Промените в основния закон се налагат, защото политическите партии нямат доверие по между си. Това е допълнителна гаранция, че партиите, гласували по един начин сега, няма да променят решението си после", отбеляза Кунева.

Няма нищо лошо в това мандатоносителят – ГЕРБ да има водеща, лидерската позиция по отношение на съдебната реформа, смята тя. "Отстрани изглежда, че това е просто реформата на Реформаторският блок. Да, тя е много важна за РБ, но това не значи, че съдебната реформа е само наша. Това е общо решение. Стратегията за съдебна реформа беше гласувана от парламента, т.е. усилията от страна на РБ това да бъде национална реформа, подкрепена от Народното събрание, е факт", каза вицепремиерът.

"Не съм чула никой да се противопоставя на идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет на две. Нека да сложим още една цел, която може да подреди картината, да се знае кой носи отговорност за всяко едно решение в съдебната система. Ефективността е третият стълб, на който се крепи съдебната реформа. За нас е важно да видим върху какво сме съгласни, защото отново ще загубим време. В противен случай, ако не намерим решение за важните проблеми в държавата, ще достигнем до друга криза по линия на съдебната система", подчерта Кунева.

Тя смята, че, ако до местните избори не се работи по съдебната реформа, това е лош знак, но да говорим преди да са се събрали лидерите на политическите партии, отвъд коалицията, няма никакъв смисъл. Прави се всичко възможно, за да се постигне мнозинство в Народното събрание за промени в конституцията, заяви Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика