Кунева "стана хлъзгава" по отношение на ВСС

20608
Кунева "стана хлъзгава" по отношение на ВСС
Снимка: БГНЕС

Разделителните линии в Реформаторския блок изпъкват при всеки по-щекотлив случай. Такъв е и въпросът с евентуалната оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В средата на седмицата лидерът на ДСБ Радан Кънев официално поиска оставката на ВСС заради скандалите в съдебната система. Сега стана ясно, че вицепремиерът Меглена Кунева, която отговаря за институционалните политики, няма ясно становище по въпроса, предаде ПИК.

Омбудсманът: Кадрите са проблемът на съдебната система

Навремето, когато бях председател на Софийския окръжен съд, имах една тетрадка и тогава разпределях делата по следния начин – пър...

"ВСС е правителството на съдебната власт. Колкото до въпроса за оставката – аз предпочитам да има ВСС, който си върши работата. Знаете, че министърът на правосъдието е член по право на ВСС, така че нека да разговарям най-напред с него, да видя какво е неговото мнение, защото той отговаря за цялостната реформа. Затова мисля, че е коректно да попитам най-напред него – как гледа той на това предложение и след това да оформим един общ отговор от страна на ангажираните със съдебната реформа власти – в този случай на изпълнителната власт", заяви Меглена Кунева.

На въпрос това означава ли, че не е съгласна с Радан Кънев, тя обясни: „Г-н Кънев е в съвсем различно качество. Той е народен представител и той има право да контролира, да си взаимодейства с всички останали власти. Аз казвам как ще постъпя аз."

По отношение изявлението на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, касаещо корупцията в съдебната ни система, Кунева каза следното: "Френския посланик няма да го коментирам. Имаше далеч по-силно изявление след него. За мен това беше общото изявление на премиера Борисов и министъра на правосъдието Христо Иванов. Това, с което трябва да се занимаем, е дали се разпределят наистина справедливо делата, дали има случайно разпределение на делата, защото това е една от възможните рецепти да се прекрати влиянието върху съда."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика