Кунева: Заплахата да ни спрат еврофондовете ни вкарва в критична ситуация

13120
Кунева: Заплахата да ни спрат еврофондовете ни вкарва в критична ситуация
Снимка: БГНЕС

Заплахата за загуба на 13 млрд. лева средства от европейските фондове в момент, в който ЕС е единственият голям инвеститор в България, е критична ситуация, несравнима с друга от началото на членството ни в ЕС. Като демократична опозиция от Реформаторският блок настояваме за спешно заседание на парламента, на което да се изслуша премиерът и да се представи План за действие и незабавни мерки. Това написа в профила си във „Фейсбук“ Меглена Кунева, водач на евролистата на Реформаторския блок и лидер на партия „България на гражданите”.

Кунева допълва, че именно най-високият орган в държавата трябва да се възползва от правото си да упражни контрол, защото ЕС е най-големият инвеститор в българската икономика и спирането на 13 млрд. лева не е детска игра - ще се отрази на всеки от нас, на работните места, на сигурността, на доходите ни, на бизнеса, пише още тя. Опасявам се, че ще пострадат малки, средни и големи фирми, общини, стотици бенефициенти, граждани, ползватели на тези средства, стотици проекти са застрашени. И най-вече репутацията на България. Защото поредица управляващи не намериха смелост да спрат корупцията, се казва още в написаното от Кунева.

ЕП препоръча на ЕК да внимава за усвояването на еврофондовете от България

Европейският парламент официално прие препоръчителен текст, с който призовава Европейската комисия да се захване по-сериозно с България...

През януари тази година предупредих, че предстоят проблеми с еврофинансирането, но тогава и управляващите, и опозицията подцениха ситуацията. Още когато излезе Докладът по механизма за сътрудничество и проверка за България, негативната оценка трябваше да послужи за урок и начало на осъзнати и последователни действия за ограничаване на щетите от тежкия проблем. Днес всички български граждани ще платят това нехайство и са на път да платят твърде висока цена, която освен с пари, се измерва и със статута ни на европейски граждани, който е под заплаха, пише още Кунева.

„Още от януари от „България на гражданите” и Реформаторският блок са подчертавали, че негативната оценка за нивото на корупцията и неизвършените реформи в правосъдието ще дадат пряко отражение върху еврофинансирането. Когато видите в един такъв доклад думата корупция, очаквайте двойни и тройни проверки, за да са сигурни в Брюксел, че парите отиват по предназначение, а не да захранват българската мафия, коментира още тя, като добавя, че е многократните предупреждения, че ще се бавят плащанията, че проектите ще минават "през иглени уши" и имиджът на страната ще пострада, а последиците за следващия оперативен период ще са тежки, са били пренебрегнати от управляващите.

Аз съм договаряла тези средства. Аз знам с колко усилия, разговори, преговори, екипи, конкретни българи, работили в тези екипи денонощно, сме постигнали това за страната си и не мога да приема спокойно тревожната новина, идваща от ЕП, пише още Кунева и напомня, че и тримата главни преговарящи за присъединяването към ЕС са от Реформаторския блок.

В навечерието на подписването на договора да четем такива новини е срам и призовава за поемане на политическа отговорност. По думите й, управляващите са избрани да управляват тези средства и чрез тях да модернизират страната, да развиват икономиката и обществото, а не да ги губят, като добавя, че единствената политическа сила, която може да направи реформите и да спре корупцията е Реформаторският блок”, пише още в профила си във „Фейсбук“ Меглена Кунева.

Мартин Шулц: ЕП няма законодателна препоръка да се спират фондове за България

Европейският парламент няма законодателна препоръка за спиране на средства за България. Това заяви председателят на законодателната и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика