Лена Бориславова: Аз лично не бих заподозряла МВР, а прокуратурата, ако изтеклите показания на премиера са истински

15179
Лена Бориславова: Аз лично не бих заподозряла МВР, а прокуратурата, ако изтеклите показания на премиера са истински
Снимка: БГНЕС

Срещата на премиера Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков с представителите на ЕНП е една добра възможност те да се запознаят с фактите около последните събития. Това заяви началника на кабинета на премиера Лена Бориславова на брифинг, като уточни, че срещата продължава. 

По думите на Бориславова Кирил Петков е споделил своите наблюдения във връзка с проблемите на българската правосъдна система и на управлението на евросредствата у нас. "Бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и подозрителни кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Премиерът разказа и за ситуацията с язовирите у нас и строежа им от свързани фирми без строителни разрешения. Той ги запозна и със ситуацията със строителството на автомагистрала Хемус, както и с поддръжката на републиканската пътна мрежа на стойност 5 милиарда лева, за които няма проведени обществени поръчки", заяви началникът на кабинета му.

Лена Бориславова: Да видим дали най-накрая прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител

„В последните 72 часа се случи нещо, до което никой не вярваше, че може да се стигне – има образувано досъдебно производств...

На срещата е обсъдено и как българските и европейските институции могат да започнат да работят заедно още по-добре. Поет е бил и ангажимент от българското правителство да предостави наскоро изготвен доклад от Министерство на финансите по отношение на системните недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредствата.

"Разговорът продължава, обменят се различни визии, споделят се проблеми и препоръки от европейските партньори, най-вече за спазването на принципа на правовата държава. Споменато е и огромното доверие, което имаме в европейската прокуратура, и личното уверение на премиера, че той ще направи всичко възможно тя да работи абсолютно безпроблемно на българска територия, включително чрез законодателни промени, които се подготвят в момента. Те са насочени към това европейските прокуратура да има у нас своя собствена администрация, персонал, включително разследващи полицаи и следователи, които да работят независимо", каза още Бориславова. 

За подобен ангажимент от страна на правителството съобщи вчера и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. В ефира на БТВ тя заяви, че в бъдеще европрокуратурата ще има отделна сграда, за да бъде напълно независима. 

Тя уточни, че представителите на ЕНП са на неутрална мисия, в която да установят фактите и обстоятелствата и не могат да правят изявления преди да съберат всички факти.

Лена Бориславова: Прокуратурата за пореден път укри данни от народа

"Току-що българската прокуратура укри данни от българския народ, за да не си свърши работата...за пореден път". Това написа на профила ...

На въпрос дали изтеклите в някои медии показания на Кирил Петков по разследването срещу Бойко Борисов са автентични, Бориславова отговори, че не е имала време да се запознае с документа в детайли и затова не може да каже дали съдържанието му е вярно.

Тя все пак заподозря прокуратурата за изтеклия протокол. "Истината е, че всичко в тази държава тече, тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея. За съжаление това е един от недостатъците, с които всяка правова система трябва да се бори, ако иска да функционира правилно и това е и една от причините, заради която работим върху този законопроект, който да обособи европейската от българската прокуратура", категорична бе тя. 

ОЩЕ: За Иван Гешев всичко с ареста на Бойко Борисов е незаконно

Кирил Петков: Умопомрачаващо е, че прокуратурата не е направила един "Скайп" разговор с Божков

"Няколко неща са много странни. От година и нещо се знае, че има такъв случай - има явна, публична информация, господин Божков го каза ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика