Лидер на изселниците в Турция: ДОСТ ще вземе 380 000 гласа на избори

11603
Лидер на изселниците в Турция: ДОСТ ще вземе 380 000 гласа на избори
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Конфедерацията на балканските турци Зюрфетин Хаджиоглу прогнозира 380 000 гласа за новата партия ДОСТ на Лютви Местан, които ще дойдат от българските турци в чужбина.

В две последователни интервюта за Анадолската агенция в рамките на седмица водачът на едно от най-влиятелните изселнически дружества в Турция изразява увереност, че е напълно възможно новата партия да получи такава силна подкрепа.

„Тя ще дойде не само от диаспората на българските турци в Турция, но и от хилядите гурбетчии в Западна Европа, при това не само от средите на етническите турци. Тази партия ще съумее да отговори на действителните стремежи и искания на хората и затова ще привлече близо 380 000 гласа на избори. Тя ще отстоява правата не само на живеещите в България, но и на онези, които са на гурбет извън страната. Като обикновен гражданин, когато подкрепям тази партия, аз искам три неща от нея: демокрация, демокрация и демокрация“, уточнява той.

Хаджиоглу е убеден, че както преди 26 години, така и сега турците в България ще се надигнат, за да отвоюват повторно своята идентичност, култура и религия, и ще дадат подкрепата си за новата формация ДОСТ.

Седмица преди учредителното събрание той се е срещнал с Лютви Местан и го е уведомил, че десетки репресирани по времето на „Възродителния процес“, принудително изселени от България и установили се в Измир, Бурса, Истанбул и други градове в Турция, са заявили готовност да се включат в създаването на новата партия.

Хаджиоглу коментира и забраната, наложена спрямо почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в Турция. „Медиите на Пеевски се занимават с пропаганда срещу Турция и се опитват да внушат, че това е политическо решение. Но ние вярваме, че проблемът е свързан изцяло с някои международни търговски въпроси. Ние изразяваме удовлетворение по повод забраната за влизането им в Турция“, казва изселническият лидер, цитиран от БГНЕС.

В публикацията е цитиран и вече бившият областен лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер и кмет на Джебел, който веднага след отстраняването на Местан го последва и подаде оставка от партийния пост. „ДПС измени и опорочи каузата, с която беше създадено, къде са правата и законът? Нашите братя бяха прогонени, има убити при съпротивата срещу смяната на имената и забраната да стъпват в джамия. Нас ДПС отдавна не ни представлява. Не случайно повече от половината основатели на ДПС в Кърджали се включиха в учредяването на новата формация“, казва Бахри Юмер, цитиран и в „Хюрриет“. Подчертава се, че той е един от създателите на ДПС.

Юмер припомня, че България стана член на НАТО и с подкрепата на Турция, но почетният председател на ДПС Ахмед Доган остро осъди позицията от името на парламентарната група след инцидента със сваления руски бомбардировач, огласена от Местан.

„ЕС трябва да приеме Турция. Доган обаче ще каже, че това е в противоречие с интересите ни спрямо Русия. Не е така, с Турция интересите ни се припокриват“, посочва Юмер.

„Не очакваме някакво разединение или разцепление в редиците на ДПС след отстраняването на Лютви Местан. Случаят с него действително е сложен и решението беше трудно, но няма връзка нито с други държави, нито с геополитически фактори. Не мисля, че след всичко случило се трябва да очакваме разделение и проблеми в партията или сред мюсюлманите. Дори ние самите да поискаме да развалим единството си, със сигурност народът няма да позволи това“, казва съпредседателят на ДПС Рушен Риза.

Националните конференции и на двете партии ще се състоят през април т.г. В България ДПС и набиращата скорост ДОСТ ще се надпреварват за гласовете на турците и мюсюлманите, коментират изданията. Припомня се, че действителният лидер на ДПС е Ахмед Доган и че на 17 декември м.г. на новогодишното парти в дома си е отправил остри критики към Местан, който през последните 3 г. оглавяваше партията. Доган определи като голям гаф декларацията, прочетена от Местан пред парламента, в подкрепа на НАТО и Турция като член на пакта. Малко по-късно Централното оперативно бюро на ДПС се събра на заседание, но Местан не беше уведомен и поканен, и бе изхвърлен от партията и от парламентарната й група. Впоследствие 5-има депутати напуснаха групата и така броят на народните представители на ДПС спадна до 30 души, се посочва в публикациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика