Лидерът на АБВ-София Христо Колев взе участие в международен форум в Москва

2720
Лидерът на АБВ-София Христо Колев взе участие в международен форум в Москва
Снимка: АБВ

Председателят на АБВ-София Христо Колев взе участие в международния форум в Москва “Приятели на Крим - Приятели на Русия“

Председателят на АБВ-София Христо Колев взе участие в международния форум в Москва “Приятели на Крим - Приятели на Русия“. Той е там по покана на Георги Мурадов, председател на Съвета на министрите на Р Крим – постоянен представител на Р Крим при президента на РФ . ПП АБВ беше представена от столичния председател.

В изказването си в рамките на форума Колев подчерта необходимостта от ново и дълбоко осмисляне на понятието „мир“ и категоричната позиция на ПП АБВ за отпадане на санкциите срещу Русия.

В текста на изявлението се казва още:

Започването на военния конфликт Русия – Украйна породи огромно безпокойство и тревога у нас. Първо, защото сме против всяко използване на военни средства и второ, защото сме твърде близо до конфликта. В същото време си даваме сметка за истинските причини, които засега почти всички от нашите западни съюзници и приятели избягват да коментират и отричат, а именно - тоталното неспазване на Минските споразумения 1 и 2, въпреки гарантите Франция и Германия; зверствата, безчинствата и тормозът върху населението в Донбас години наред; Западът (САЩ, НАТО, ЕС) - отказаха да разговарят по предложенията на Русия за гарантиране на сигурността в Европа (декември 2021).

С развитието на събитията наблюдаваме, че все повече държави започват да разбират мотивите и ставаме свидетели на отказ за присъединяване към санкции срещу Русия, както и желание за присъединяване към БРИКС. Виждаме все по-малко гласуващи в ООН в подкрепа на декларации срещу Русия (при последната гласуваха едва 54 държави „за”, докато за предишната гласуваха 94 – при 192 държави-членки).

Това, което днес истински ни притеснява е, че никой от нашите западни съюзници и партньори не говори за мир, за диалог, за търсене на възможности за прекратяване на военните действия - напротив, продължава се с налагането на санкции срещу Русия, макар че за почти всички е ясно, че те засягат много повече гражданите и бизнеса на Европа. Украйна непрекъснато се снабдява с оръжия, военна техника, боеприпаси и т.н. С една дума, конфликтът се подклажда, вместо да се търсят начини за приключването му.

Надяваме се мисията на МАГАТЕ и постоянното присъствие на нейни представители в Запорожката АЕЦ да предотврати безотговорните атаки от украинска страна, за да не се стигне до сериозни последствия.

ПП АБВ също така е обезпокоена от пълния застой, да не кажем замразяване, на двустранните отношения България – Русия. Ние се обявихме против изгонването на 70 представители на посолството на РФ в София, многократно и непрекъснато повтаряме, че е огромна грешка водената политика по отношение на „Газпром”, правим всичко по силите си за да противодействаме на антируското говорене и насаждането на омраза към руския народ.

Тревожи ни бъдещето. Всички прогнози очертават Европа, а и светът да бъдат обхванати от жестока енергийна, икономическа и продоволствена криза. Множат се признаците, че тези кризи не се развиват без сценарий и под нечие ръководство. В Европа вече се наблюдава невиждано социално недоволство, което намира израз в протести и в най-развитите страни. Счита се, че се акумулира критична маса на такова недоволство, което ще избухне с непредвидими последици. Ще си отидат правителства, но това няма да предотврати катастрофите.

На този фон България се намира в много трудна ситуация. Не само поради недалновидна дейност на последните правителствa по отношение на националните интереси, но и поради факта, че страната няма необходимите съпротивителни сили във вид на икономически потенциал.

В последните 20-ина години светът живее в напрежение, непрекъсната конфронтация, агресия (особено от страна на САЩ и ЕС) или по конкретно войната в бивша Югославия, в Сирия, Либия и Иран беше на базата на фалшиви документи.

В общия комплекс на задачата за преосмисляне на отношенията с Русия, свое обособено, а за България особено важно място има въпросът за санкциите.

България, в частност, не за пръв път се оказва заложник на отношения, в които не е пряк участник и търпи сериозни щети.

ПП АБВ във вътрешен план ще продължи да настоява българското правителство да започне да поставя на висок глас въпроса за преразглеждане и отмяна на санкциите – те са неефективни, несправедливи и контрапродуктивни по своята същност; да потърси начини, на базата на точна информация за загубите от санкциите за минимизиране на техния ефект върху българския бизнес и компенсиране, поне частично, на загубите с помощта на ЕС; да намери подходящи форми за възстановяване и развитие на отношенията ни с традиционни партньори като Русия, на равноправна, взаимноизгодна основа, с акцент върху търговско-икономическите връзки; активно да търси възможности за включване в големи инфраструктурни проекти, които носят значителни инвестиции, осигуряват заетост и гарантират сигурност на страната; да изпълни с качествено ново съдържание и проведе на практика идеята за икономизация на външната политика. 

В случая Украйна-Крим влизат в противоречие два принципа на международното право – принципът за териториална цялост и нерушимост на границите и принципът за правото на народите на самоопределение.

Спрямо проблема Украйна-Крим не можем да прилагаме само първия принцип. Правото на народите на самоопределение е един от най-важните принципи и норми на международното право. Прилагането му по отношение на колониалните страни и народи след края на Втората световна война до средата на деветдесетте години на ХХ век доведе до формирането на повече от сто независими държави. А след 90-те години в Европа бяха създадени над 20 нови държави. Е, защо за никоя от тях не бяха задавани въпросите, които сега се задават за Крим?

Разпадането на СССР – образуваха се 15 независими държави, „разводът“ между Чехия и Словакия; най-драматично се развиха събитията в Югославия – 6 независими държави, войни за границите – Европа приветства всичко това, а Косово самата тя го „изработи“. В този смисъл твърдението, че Русия променя „нерушимите“ граници е пресилено. Това, което ни е отстояваме е да не се използват двойни стандарти, а да се подхожда обективно и реалистично!

ПП АБВ е последователна в приятелските си отношения с Русия и Крим, поради което винаги е подкрепяла и участвала в събитията и форумите, организирани от Кримските власти и ще продължи да поддържа тази политика!

Живеем в бурно и тежко време - пътят за нормализиране на ситуацията е само един - дипломация и разумни решения! Мир е красива дума! Дано все по-често да бъде използвана!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com