Лозан Панов: Случи се една мимикрия на съдебна реформа

3493
Лозан Панов: Случи се една мимикрия на съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

Определено реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава, за съжаление, не се случи. Случи се една мимикрия на реформа. Дадох стари примери на премиера - "Костинброд", как са го подслушвали, ЦУМгейт. Всички те говорят, че нещата не вървят. Моля за това темата да бъде въведена в парламента. Очаквам и настоявам да имам срещи с парламента и с представители на останалите парламентарно представени политически партии. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет по темата за съдебната реформа.

Не бива по никакъв начин да се политизира или да се представя въпроса в някакъв личностен конфликт, категоричен бе съдия номер едно. Който и да е главен прокурор, не мисля, че при тези правомощия, аз или някой друг ще бъдем по-добри, стана ясно още от думите на Панов.

Цацаров: ЕК високо оценява българския напредък по Механизма за сътрудничество и проверка

„България върви с много добри и уверени крачки към изпълнение на почти всички препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка...

Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа. Четири пъти е изменяна конституцията в частта "Съдебна власт". Всяко капсулиране на съдебната система няма да доведе до очакваните резултати, заяви от своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева. В никакъв случай няма да спрем да извършваме необходимите промени. Има редица действия, които могат да бъдат извършени на законодателно ниво. Не бива да се отлага всичко останало, отваряйки отново темата за конституцията, коментира още вицепремиерът.

Нека да не се опитваме да компрометираме процеса с избора на Висшия съдебен съвет. Ние няма да симулираме реформи, няма да симулираме мимикрия, категорична бе Екатерина Захариева.

Снимка: БГНЕС

Призивът на Лозан Панов е в разрез с Конституцията, заяви Радев

Смущаващо е, че съдия номер 1 ме призовава в разрез с Конституцията да сформирам специална комисия. Това заяви президентът Румен Раде...

Трябва да има такъв диалог и в такъв формат и открито да се поставят проблемите в общия ни приоритет за продължаване на реформата в съдебната власт. Днес аз апелирах за повече конкретика за това, под което г-н Панов разбира в дълбочина съдебната реформа, каза от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

За гражданите на България се правят тези усилия и последователни стъпки. Постигнаха се много важни и значими неща, като прекия избор на съдиите. Нека не зачеркваме усилията в последните две години. Трябва да се видят конкретни текстове, за да се обсъдят в работен порядък и те да станат законодателна инициатива, заяви още Цачева.

Actualno.com припомня, че по-рано на влизане в Министерски съвет Лозан Панов заяви, че срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации, защото това е важно, с оглед на бъдещи законодателни промени, във връзка с реформата на съдебната система.

Панов подчерта, че най-важният въпрос е как ще продължи реформата и ще има ли реформа в дълбочина на съдебната система, с оглед на новите събития, които се случват в нея. Според него, казусът „ЦУМгейт” е емблематичен и на тази тема Панов също ще разговаря с премиера.

Цачева: Тъжно е проблемите на съдебната система да се изнасят в Брюксел

Министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Така тя коментира в Плеве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика