Майка на депутат от ГЕРБ стана председател на КЗК

8320
Майка на депутат от ГЕРБ стана председател на КЗК
Снимка: БГНЕС

Заместник-кметът на София Юлия Ненкова е новият председател на Комисията за защита на конкуренцията. Това решиха депутатите с гласуване на новия състав на антимонополния орган.

Решението беше взето с 137 гласа „за”, 1 „против” и 10 „въздържал се”.

Ненкова бе предложена за поста от ГЕРБ. Тя работи в общината от 1980 г., била е шеф на правната дирекция, а в момента е зам.-кмет с ресор "Европейска интеграция, законност и обществен ред". Синът ѝ Александър Ненков е депутат от ГЕРБ.

Народното събрание прие зам.-шеф на комисията да бъде предложеният от Патриотичния фронт Димитър Куюмджиев. Той е юрист, бил е член на КЗК в периода 1997-2003 г.

За членове на органа бяха избрани още Ана Янева, предложена от БСП; Георгица Стоянова, предложена от ГЕРБ; Красимир Витанов, предложен от Реформаторския блок; Красимир Зафиров, предложен от партия Българския демократичен център и Проф. д-р Пламен Киров, издигнат от ДПС.

Георги Ганев, който беше единственият икономист сред кандидатитеотпадна от състава на новата КЗК. За него гласуваха едва 27 от депутатите, 24 се обявиха против, а 106 се въздържаха. 

Икономическата комисия изслуша кандидатите за КЗК, от 11 ще останат само 7

Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание разгледа днес, 22 юни, номинациите за председател и членовете на Коми...

Кирил Дойчинов, предложен от независимия народен представител Муса Палев, също не беше приет от депутатите. Отхвърлени бяха и кандидатурите на Николай Илчев, предложен от АБВ и Стамен Гърбелов, предложен от депутата от БДЦ Светлин Танчев.

Юлия Ненкова е бивша съпруга на конституционния съдия Румен Ненков. Тя е юрист и е известна с прозвището "зеления молив". Придобива прякора си по време на кметуването на Бойко Борисов, който не е подписвал нищо, което не е подписано преди това от Ненкова.

Ненкова е в близки отношения със зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също беше зам.-кмет, когато Бойко Борисов беше градоначалник на София. От там идва и "увлечението" на сина ѝ Александър към политиката, който влиза в младежката организация на ГЕРБ и се издига до координатор на партията в 23-ти МИР в София. В парламента той достига до зам.-председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Преди няколко месеца Юлия Ненкова председателстваше комисията, която избра нов главен архитект на столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика