Мажоритарен вот - има по-добри варианти от този на Слави Трифонов

4754
Мажоритарен вот - има по-добри варианти от този на Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Виждаме, че Бойко Борисов и ГЕРБ внасят спешна депеша за мажоритарна система. Много е важно каква точно ще е системата – това изобщо не е без значение. Така политологът Огнян Минчев коментира развоя на референдума на Слави Трифонов.

Минчев подчерта изрично, че е едно в големите градове да има мажоритарна система, а съвсем друго е например като места като Галиче. В Северозападна България нещатата са в разпад, предупреди политологът.

Първанов: ГЕРБ и БСП бяха против референдума, а сега се опитват да са говорител на народа

ГЕРБ и БСП бяха против референдума, а днес се опитват да са вносители на идеи, произтичащи от гласуването на тези 3,5 млн. българи. Тов...

Ако се възприеме предложението от референдума на Слави Трифонов, то България ще бъде разделена на 240 едномандатни района и всеки район ще избира депутат – с около 16 000 души с право на глас за всеки район, изчисли Минчев. Не е ясно какво става с българите в чужбина. Освен това – при мажоритарен вот с абсолютно мнозинство на втори тур биха отивали само двама кандидати, ако на първи няма избор с 50%+1 - къде е представителността тук? На централно равнище имаме олигархия, но имаме и на местно ниво, а там е много по-опасно, подчерта Минчев пред Нова телевизия.

При т.нар. френски вариант, който от Шоуто на Слави изтъкват като основа за идеята си, на втори тур отиват всички състезаващи се, не само първите двама. Във Франция имаме ясно сътрудничество между леви и десни при втори тур, а в България имаме ли механизъм за сътрудничество между Корнелия Нинова, Георги Първанов и Татяна Дончева например, изтъкна друг недостатък на българската действителност Минчев.

Вторият вариант е преференцията – българите да преподреждат партийните листи, което беше валидно на парламентарните избори през 2014 година. Третият вариант са отворените листи – гражданите подреждат партийните листи. Четвъртият вариант е смесен и се ползва в Германия – половината кандидати в листата се редят от партиите, а другата половина – от гражданите.

Ако народът си иска Ценко Чоков, да го избере. Но Хегел е казал – народът е това общо, което не знае какво иска, подчерта Огнян Минчев. Според него с мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство ще имаме парламент с три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, защото само тези партии имат ресурс да водят кампании в национален мащаб. Това не е лошо от гледна точка стабилност заради концентрация на властта, но нали на последните избори българите гласуваха точно против такава стабилност, напомни Минчев.

ГЕРБ внася референдума на Слави в парламента

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе проекторешение в Народното събрание трите въпроса от референдума да бъдат въведени в законодател...

Какво е решението – трябва период от време, за да се обсъдят различните варианти за въвеждане на мажоритарен вот. Редно е смесената германска система да бъде обсъдена – с редене на листите наполовина от партиите и наполовина от избирателите. Не бива да се приема нещо от днес за утре, категоричен беше Минчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика