Мажоритарният вот влиза в пленарна зала утре

631
Мажоритарният вот влиза в пленарна зала утре
Снимка: БГНЕС

Първо четене на промените в Изборния кодекс, засягащи въвеждането на мажоритарна изборна система, ще бъде първа точка в парламента утре.

Това стана ясно в края на днешното пленарно заседание.

Нинова: Знам от ГЕРБ, че не искат мажоритарен вот

БСП продължава да отстоява позицията си, че избирателната система в България трябва да е смесена и скоро предстои депутатите от партият...

Припомняме, че вчера проектът, внесен от ГЕРБ беше приет от правна комисия с гласовете на ДПС. По-късно през деня обаче стана ясно, че от движението няма да подкрепят текстовете в зала.

Проектът на ГЕРБ има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум. "Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната", пише в мотивите.

За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по "местоживеене" в България.

Със законопроекта на ГЕРБ се предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.

ДПС не са питали Доган за позицията си за мажоритарния вот

ДПС не синхронизирало позицията си с почетния председател Ахмед Доган за смяна на избирателната система. Това стана ясно от коментара н...

С предложението се предвижда намаляването на партийната субсидия според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Текстът гласи и че при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика