Манолова: Не ме е страх от избори

34527
Манолова: Не ме е страх от избори
Снимка: БГНЕС

„Мен не ме е страх от избори и колегите също не ги е страх, но става дума за това какво е полезно за държавата и как да се свърши". Това каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова пред БНТ.

Тя добави още, че не се е „вкопчила в някакъв пост", както и че властта не била на всяка цена за нея.

Манолова брани преференцията, не само в БСП имало "15/15"

В никакъв случай няма да се откажем от преференцията за изборите. Това заяви категорично заместник-председателят и двигател на новия Из...

„Но на парламентарни избори активността ще е по-голяма и малките партии тогава могат да отпаднат", отбеляза Манолова.

Тя обясни, че ГЕРБ могат да искат предсрочни избори и би се съгласила с тях, ако загубата е на парламентарни избори, а не на европейски.

Възможността за преференциално гласуване е необратима, заяви авторът на Изборния кодекс. По думите ѝ опцията за пренареждане на кандидатските листи е повишила избирателната активност и дава по-голяма легитимност на избраниците в очите на избирателите.

Тя посочи, че е приблизително еднакъв процентът на съвпадение на гласовете за листа и преференция, станало известно като феноменът 15/15, при всички партии от 1 до 17 (до 17 кандидати можеше да има в една листа, тъй като България има 17 депутатски места в Европарламента). В този смисъл е нужно повече информиране, докато гражданите свикнат, а не да се премахва преференцията. Припомняме, че 15-ият в листата на Коалиция за България Момчил Неков получи близо 34 000 преференциални гласа, с което измести водача и лидер на БСП Сергей Станишев, предаде КРОСС.

Манолова: Хората се объркаха за преференцията, но не трябва да се отказваме от нея

Очевидно разяснителната кампания по отношение на това как ще са гласува за партии и за отделни кандидати от листите не е била достатъчн...

Според Мая Манолова ГЕРБ са спечелили повече гласове от БСП, защото са успели да активизират повече хора да отидат до урните, докато левицата не е успяла. Анализ за причините вече се прави на "Позитано" 20.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика