Манушев и Йотова не се явиха на дебат на кандидатите за вицепрезидент

2690
Манушев и Йотова не се явиха на дебат на кандидатите за вицепрезидент
Снимка: БГНЕС

Ден преди поредния дебат между кандидатите за държавен глава на България такъв се състоя и между кандидатите за вицепрезидент. Кадрите на двете най-големи партии - Пламен Манушев (ГЕРБ) и Илияна Йотова (БСП) обаче са отказали участие малко преди началото. Така присъстващи бяха само Явор Нотев (Коалиция „Обединени патриоти – ВМРО, Патриотичен фронт и „Атака”), ген. Съби Събев (Реформаторски блок) и проф. Любомир Халачев (инициативен комитет, подкрепен от АБВ).

„Виждаме, че сочените за лидери в тази надпревара отсъстват. Аз предлагам сериозно да започнем вече да пишем неизвинени отсъствия на тези, които отсъстват трагично, и зрителите да решат за кого да гласуват. Въпросът не е къде да се участва, става дума за системно бягство от участие”, коментира решението на двамата претенденти проф. Любомир Халачев в ефира на bTV.

„Отсъствието на другите двама е неуважение към нас, към телевизията, към аудиторията и към българските граждани”, съгласи се с него Явор Нотев.

Дебатът

Първата тема на днешния дебат бяха правомощията на вицепрезидента. На въпрос кое от посочените по Конституция правомощия е причината гостите в студиото да се кандидатират, всички те се съгласиха, че основното е да помагат и подкрепят своя президент.

„С Красимир Каракачанов ще сме екип, ще бъда до него и той ще бъде два пъти по-силен по време на мандата си”, заяви Явор Нотев. По думите му той се разбира много добре с Каракачанов.

„Това е битка за евроатлантическото бъдеще на България. Има сили в страната, които се опитват да преосмислят геостратегическия избор на държавата. Аз не мога да допусна това да се случи”, заяви ген. Съби Събев.

Според него трябва да бъде поправен пропускът в Конституцията, според който вицепрезидентът не е част от постоянния състав на Консултативния съвет за национална сигурност. „Аз съм обещал да направя Трайчо Трайков най-добрия върховен главнокомандващ. Ние сме много добър тандем и заставам плътно зад позициите и политиката му”, каза още Събев.

Проф. Любомир Халачев, който до този момент не е участвал в политиката, поясни, че Ивайло Калфин го е поканил за позицията вицепрезидент с едно условие: „Освен правомощията по Конституция, да направим и една по-широка програма, която да се обърне към културата и образованието.”

Относно правомощието на вицепрезидента да дава убежище, кандидатите бяха попитани как биха реагирали в ситуацията с Абдуллах Бююк.

„Това е минало в мандата на настоящия президент”, каза Явор Нотев. Той коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че казусът „Бююк” е разрешен на ръба на закона: „Законът няма ръб – или си отвъд, или се спазва”.

„Ние хвърлихме Бююк в лапите на кампанията, която се провежда в Турция. Задава се и възможността за връщането на смъртното наказание, което допълнително ще отдалечи държавата от Европейския съюз”, каза ген. Събев.

По думите му в тази ситуация, когато са застрашени правата и живота на дадения човек, трябва да се подхожда внимателно и според закона.

Ненчев карал Румен Радев да надзирава жена си, която работела неправомерно за ВВС

Инспекторатът на Министерството на отбраната е установил няколко нарушения във Военновъздушните сили (ВВС) при проверка през 2015 г., к...

„Стойността на човешкия живот е благо, което не може да се компенсира”, категоричен беше Любомир Халачев.

Относно правомощието на вицепрезидента да помилва престъпници Явор Нотев и Съби Събев се съгласиха, че биха помилвали момичето, което уби насилника си, тъй като „има разлика между убийство и убийство.

Най-големите рискове са вътре в страната – тежка неграмотност, липса на мотивация в младите хора да стават военни - има 5000 незаети сержантски места и над 1000 офицерски, отговори Халачев на първия въпроса от втората част – национална сигурност – коя е най-непосредствената опасност пред страната ни.

Най-непосредствената заплаха е международният тероризъм и организираната престъпност, както и голямата бедност на гражданите, демографската криза. Но във външнополитически план има държани, които се опитват да подронят международния мир и сигурност и в това число Русия се явява типичен пример. Ако международната общност се ангажира сериозно с това, „Ислямска държава” няма да просъществува и два месеца,бяха основните тези на ген. Събев.

Абсолютно неприемливо е като опасност за националната сигурност да говорим за Великите сили, като Русия или САЩ. Имаме една южна съседка с министър председател и президент, които са непредвидими в своята дейност. Границата е свещена, там нямат право да преминават тези т.нар. „мигранти”, изложи позициите си Нотев.

Орешарски поиска кандидат-президентите да носят отговорност за изборни нарушения на партиите, които ги подкрепят

Кандидатът за президент Пламен Орешарски, който има подкрепата на ДПС, предложи на останалите претенденти за държавен глава да подпишат...

Имаме нужда от силна дипломация, именно затова предлагаме и г-н Калфин за президент. Трябва да бъдем обединени в защитата на своите интереси. А конфликтите няма да свършат скоро, заяви Халачев.

Президентът има силна роля в определянето на външната политика на страната, заяви Нотев. Според него КСНС може и трябва да бъде средище за формиране на външната ни политика. КСНС обаче не трябва да се занимава само с хибридна война, подчерта Нотев.

Според кандидата на РБ ген. Съби Събев темата с хибридната война не трябва да се подценява.

Той смята също, че с НАТО и Европейския съюз страната ни трябва да преговаря от позицията на националния интерес, както това прави Гърция. „Нашата дипломация трябва да е проактивна, а сега се влачи след събитията”, смята ген. Събев.

Проф. Любомир Халачев атакува БСП, като напомни, че нейните евродепутати гласуваха в Европейския парламент в подкрепа на резолюция за прием на икономически имигранти в Европа. БСП едно говори там, друго говори тук, коментира професорът. По думите му националният интерес изисква България да работи с всички държави, включително и с Русия. Ако стане вицепрезидент, той обещава да работи активно с българите зад граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика