Марешки: И папата призова парите за търговия с оръжие да отидат за хората (ВИДЕО)

4266
Марешки: И папата призова парите за търговия с оръжие да отидат за хората (ВИДЕО)
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

Вчера партия ВОЛЯ изпълни поредното си обещание, дадено на хората- внесохме проект за решение за мораториум върху харченето на нови над 2 милиарда лева за военна техника. Искаме тези пари да се инвестират в здравето и доходите на хората, както и в икономиката. Имаме нужда от тях сега, за да минем по-безболезнено през кризата.

С тези думи започна своето изказване от парламентарната трибуна лидерът на "ВОЛЯ" Веселин Марешки.

Проучване на "Сова Харис" показва кои са най-одобряваните политици у нас

Премиерът Бойко Борисов повежда на президента Румен Радев с над 26% по-висок личен рейтинг. Министър-председателят събира одобрението н...

Tой припомня, че през лятото на 2018г., когато решенията за този разход са се гласували, всички депутати са се обединили, както са го направили за самолетите и с "лека ръка" са одобрили "поредния грабеж на народа".

"Няма да припомням колко е била тогава минималната пенсия и минималната заплата. Всички знаете тези статистики", посочи Марешки.

Зам.-председателят бе категоричен, че сега всеки държавен лев е нужен за здравеопазване, за доходи на хората, които губят работата си, за спасяване на икономиката.

"Знам какво ще кажете веднага- ама ние тогава не сме и предполагали, че ще дойде такава криза! Ето какво ще ви отговоря – не сте предполагали за коронавирус, естествено, никой не го е очаквал, но добре знаехте, че България е най-бедната в ЕС, че не сте направили минималната пенсия 300 лева, както тук някои обещаваха преди изборите, че хората продължават да мизерстват и да очакват помощ. Това го знаехте, нали?! И въпреки това, гласувахте над 2 милиарда за излишни самолети, гласувахте още над 2 милиарда за други железа. Три години ви говоря, че това е погрешна политика! Три години повтарям, че подаряваме ценен капитал на чужди и то много по -богати държави! Изтърпях какво ли не- ирония, подигравки, че не съм пил хапчета, злобни забележки, мобилизирахте партийните си тролове в социалните мрежи да пишат какви ли не гадости… Търпях ви истеричните реакции, защото знаех, че съм прав! И че ще дойде ден, в който вие ще изглеждате неадекватни в очите на народа! Повтарях ви сто пъти мисълта на големия генерал Манерхайм от Финландия кога се харчат пари за отбрана, нещо повече – и на президента Тръмп изпратихме отворено писмо, за да му обясним, че притискат най-бедния народ в ЕС да подари милиарди на САЩ. Действахме и ще продължаваме да действаме! Защото така разбираме смисъла да сме народни представители.", заяви Марешки.

По време на своето изказване лидерът на "ВОЛЯ" заяви, че няма да е изненада, ако някой от депутати на ВМРО поиска веднага след него думата.

Веселин Марешки: Президентът не посмя да коментира цените на горивата

"Президентът не посмя да каже има ли спекула в горивата. Мисля, че Радев си направи политическо харакири, след като за пореден път пока...

"Сега някои, които са дежурни да ме репликират в залата от ВМРО, веднага ще поискат да вземат думата. Знам и опорките им- ама в програмата на ВОЛЯ има модернизиране на армията, пък сега не искате оръжия. Ще повторя за ен-ти път – ВОЛЯ не е против България да има модерна армия. Но милиарди за това трябва да се харчат едва тогава, когато народът живее добре, когато има достъп до здравеопазване и лекарства, когато фирмите се развиват, заплатите растат, пенсионерите карат достойни старини… Чак тогава можем да помислим за луксозни военни играчки. Така че, стойте си на местата. Все едно сте ме репликирали, не ни губете времето", посочи Марешки.

Според него от БСП са започнали да копират призивите на ВОЛЯ, но само на думи.

"Гледам тези дни социалистите са започнали да говорят като нас от ВОЛЯ. Но само говорят. И все едно ние всички сме забравили те как гласуваха. Знаете ли как Тръмп нарича опозицията си – нИщоправещата партия. Е, и ние си имаме тук такава –БСП. Как, колеги от ляво, да ви приобщя към нашата позиция сега като вие през последните три години се въртяхте като пумпали по отношение на милиардите за въоръжаване. Ту бяхте за, ту –против с половин уста…Уж щяхте да гласувате против, но една среща с американския посланик на вашата лидерка ви преобърна мнението за един ден… Гласувахте заедно с управляващите", припомни Марешки. Ето затова няма как да ви приобщя към нас сега. Опитвате се да вървите по стъпките ни, но хората помнят кой какви позиции е имал не от вчера, а последователно три години! Говорите, но не действате. И това ви е маниер от много отдавна. Затова за мен вие сте нИщоправещата част от опозицията в този парламент. Четете коментарите в моя профил във Фейсбук- ще видите колко ваши привърженици ми пишат, че в тази криза се срамуват от действията ви, защото са неадекватни, защото не водят до обединение. Политическият ви инат в момента ви дава лоши съвети. Същото и с вашия президент –толкова бърз срив на един политик отдавна не сме виждали. Пълно мълчание за тези милиарди, пълно мълчание за това дали има спекула в горивата…", заяви Марешки.

 

Ще припомня едно наше изследване от времето, когато гласувахте за самолетите- само 3% от българските граждани одобряваха такъв разход. Само 3! Днес със сигурност са 0! 

"Ще припомня едно наше изследване от времето, когато гласувахте за самолетите- само 3% от българските граждани одобряваха такъв разход. Само 3! Днес със сигурност са 0!", категоричен бе зам.-председателят на парламента.

Веселин Марешки: Днес народът има нужда от истински лидери, а не от политически кариеристи

"От тази трибуна ще се обърна и към всички българи! Сигурен съм, че в такива времена те още по-внимателно следят какво се случва в тази...

 

В заключение лидерът на "ВОЛЯ" цитира папа Франциск

„Сега не е времето, в което да се продължи производството и търговията на оръжия, харчейки огромни количества капитал, който би трябвало да бъде използван за лечението на хората и спасяването на човешкия живот”. Това го каза папа Франциск в неделя във великденското си обръщение. След думи на самия Папа, нямам какво да добавя. Вие направете избора за себе си- дали сте с нас и народа или не.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com