Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер (СНИМКИ)

10671
Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа, съобщиха от ГЕРБ. 

В него се посочва още, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет. ОЩЕ: ПП-ДБ с последен призив към ГЕРБ: "Да подпишем споразумение с премиер Мария Габриел" (ВИДЕО)

Мотивите на Габриел

В заявлението си Мария Габриел посочва, че “договореният “ротационен” модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, е предполагал смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. "Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени”, заявява още тя.

Мария Габриел подчертава още, че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно”. ОЩЕ: Пеевски: Кабинет без ГЕРБ не може, ДПС няма да подкрепи втория мандат

Май всичко свърши

Действията на Габриел не са изненада, тъй като вчера самата тя  обяви, че се отказва от първия мандат и ще оттегли кандидатурата си за министър-председател, както и че ГЕРБ-СДС няма да подкрепят правителство с втория мандат, който ще отиде у "Продължаваме промяната - Демократична България".

Тя се отказа, въпреки снощното обръщение на премиера в оставка акад. Николай Денков, който призова партньорите си в сглобката да подпишат споразумение и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерски съвет. 

Междувременно ДПС също заявиха, че няма да застанат зад кабинет с втория мандат, както и че за тях този парламенте изчерпан.

Така, въпреки многобройните обрати с първия мандат, на които бяхме свидетели, изглежда, че всичко свърши и ротация няма да има, а по-скоро отиваме към предсрочни парламентарни избори. ОЩЕ: Не се разбраха: Няма да има правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика