X
 
 

Менда Стоянова: Управляващите нарочно направиха неизпълним бюджет

18323 2
photo of Менда Стоянова: Управляващите нарочно направиха неизпълним бюджет
Снимка: БГНЕС
Щом има дупка, значи няма пари да се извършат всички разходи, планирани в бюджета – за здраве, за пенсии, социални разходи. Актуализацията означава увеличаване на дефицита – трупаме заеми и съответно трябва да се търси финансов източник, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според мен не може да се мине без актуализация на бюджета. Има сериозни дефицити – например в бюджета на НЗОК е около половин милиард. По-лошото е обаче, че приходите не се изпълняват така, както беше планирано – особено в Агенция „Митници”, подчерта бившият депутат от БСП Георги Кадиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Здравният министър се съгласи за актуализация на бюджета на НЗОК

 Здравният министър даде положителен отговор за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщ...

Нека кажа, че когато беше приет беше приет бюджета, бяха заложени 2 млрд. лева приходи повече, но и 2 млрд. лева разходи повече. Сега имаме 300 млн. лева дупка, а от данъци има само 246 млн. лева, продължи Стоянова.

Може би до края на годината приходите могат да се понаваксат, но ще е трудно, добави Кадиев.

Минималната дупка на бюджета в края на годината ще е 1 млрд. лева, а към нея ще се добави и дупката от бюджета в НЗОК. Трябва да се мисли и колко не са платили болниците – това никой не го знае. Отделно са спрените пари по оперативните програми – например ОП „Околна среда” – и там пари няма, добави Стоянова.

Тези грешки се натрупват от миналата година – например дефицит от 200 млн. лева в НЗОК беше прехвърлен още от миналата година. Може да се намалят малко разходите, но по европейските програми и парите от тях няма как без актуализация. Като нищо ще стане както през 2009 година – тогава имаше 1 млрд. лева договорени по евродоговори и трябваше ГЕРБ да поема плащането, да сме лошите, защото тези пари идваха от бюджета, сигурна е Стоянова.

Плевнелиев: Парламентът да ревизира бюджета, неизпълнението е много сериозно

Настоявам да се направи ревизия на бюджета и ще очаквам отговорно отношение по тази тема. Това каза президентът Росен Плевнелиев в от...

Има един вътрешен доклад на НАП, в който се казва, че до края на годината няма да се изпълнят 200 млн. лева. В Агенция „Митници” и до момента няма заместник-директор по митническо разследване, критикува Кадиев. С други думи – няма човек, който директно отговаря да се занимава с контрабандата, добави той.

Нарочно се вдигнаха приходите като разчет – за да се постави в матова ситуация следващото правителство. Сегашното може да позакърпи нещата без актуализация, но след това е абсурд, каза Менда Стоянова.

И Стоянова, и Кадиев посочиха, че е задължително да има предпазно споразумение с МВФ, както и да има кредитна линия, за да се преодолеят проблемите с бюджета.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    ИДВА ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА. ИСТИНАТА , ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е УПРАВЛЯВАНА И СЕ УПРАВЛЯВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШО И ДУШМАНСКАТА. КОМУНИСТИТЕ ВИНОВНИ. МИ , ДА , КОЙ ДРУГ. САМО , ЧЕ ТЕЗИ КОМУНИСТИ НЕ САМО В БСП/ДПС/ПП АТАКА. ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ. ТЕ СА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ С МИНИМАЛНИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ. ПИТАЙТЕ ЛИЛИ ПАВЛОВА ОТ ГЕРБ , КОЛКО ХУБАВО И БЕШЕ КАТО ДЕТЕ ПО РЕЗИДЕНЦИИ И КАК ВСЕКИ ДЕН ХАПВАШЕ ТОБЛЕРОН. ИЛИ ЦЕЦО ЦВЕТАНОВ КАК виж още ›› НА 23ГОД РАБОТЕШЕ ШОФЬОР НА ШЕФ НА ДС. КАКТО И ДА Е. НОМЕРЪТ НА ГЕРБ ОБАЧЕ ТАКА , КАКТО ТЕ СИ МИСЛЯТ НЯМА ДА МИНЕ. ПРОСТО НЯМА НА КЪДЕ ПОВЕЧЕ. ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗВИВА ТАКА. УПРАВЛЯВАЩИЯТ КАЗВА ПРЕДИШНИТЕ БЯХА .БАСИ МАЙКАТА, НО НЕ ПРЕДПРИЕМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ТОВА, А ВСИЧКИ КОМУНИСТИ. БАСИ СЛУЧАЙНОТО ИЛИ НЯКАКЪВ ДОБРЕ ПРЕМИСЛЕН ПЛАН
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    МенТаТа пак се активизира след като нейният финансист цар Киро фон Катуница излезе от панделата .