Местан: Ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има в развитите демокрации

11234
Местан: Ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има в развитите демокрации
Снимка: БГНЕС

Ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има във Франция, САЩ и други развити демокрации. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан при дебатите по приемането на второ четене на Проект за Изборен кодекс, предаде „Фокус”.

„Безспорно ниската избирателна активност е голям проблем. Само че чия е вината за това – на гражданите или на партиите? Вината е в недостатъчната ни адекватност. Тогава защо наказваме гражданите? За да си осигурим служебно по-висока представителност? Откъде накъде? Това няма нищо общо с демокрацията”, заяви Местан.

Депутатите отхвърлиха задължително гласуване в новия Изборен кодекс

Депутатите отхвърлиха предложението за задължително гласуване. Това те направиха в НС по време на заседание на Временната комисия за ...

„Ако в един избирателен район на балотаж се изправят представители на ДПС и Евророма, как така ще задължите избирателите на „Атака” да гласуват”, попита той.

„Склонен съм да се съглася, че задължителният вот е обида за всички. Освен в Белгия и Гърция, в кои други държави има задължителен вот? В Боливия, Коста Рика, Доминиканска република, Мексико, Ливан, Либия, Хондурас, Турция. Ако задължителният вот беше панацея, щеше да го има във Франция, САЩ и други развити демокрации. Тежка заблуда е, че със задължителния вот може да се реши какъвто и да е проблем на политическата система”, посочи Лютви Местан.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева каза: „Защо считате, че когато активността е висока в резултат на задължително упражняване на правото на глас, ще се стигне до служебна победа? Политиците имат вина за това хората да са обезверени и да не гласуват”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика