Местан: ДПС е най-европейската партия в България

16767
Местан: ДПС е най-европейската партия в България
Снимка: БГНЕС

Хиляди местни хора и гости на Джебел от Турция, Швеция, Холандия, Германия, Белгия и др. изпълниха до краен предел площада и улиците на източнородопския град по повод 25-годишнината от трагичните Майски събития, дали старта на масовите протести на българските турци срещу "възродителния процес", предаде БГНЕС.

Датата бе специално избрана от ДПС и за представяне на кандидатите от партийната листа за Европейския парламент. Словото на лидера на движението Лютви Местан бе често прекъсвано от ръкоплясканията на множеството пред митинга. Той специално акцентира, че въпреки опитите за "сатанизиране" имиджа на партията му, тя ще продължи да се развива като най-европейската партия в България.

После Местан отбеляза, че 30 партии и независими кандидати са се устремили към Европейския парламент и пожела успех на всички. "Къде обаче бяха те преди 29 години, преди 25 години? Защото пътят на България към Европа започна преди 29 години – на Тюркян чешма, в Момчилград, в Груево и продължи след още 4 години на площада в Джебел, за да премине през Пристое, Тодор Икономово, Климент… Това е истинският път на България към Европейския съюз, затова ще успеем", заяви Местан от трибуната на митинга. Той визира първите мирни демонстрации срещу насилствената смяна на имената на българските турци, започнали в края на декември 1984 г. в Кърджалийския регион.

Местан обяви категорично, че има три причини, поради които ДПС ще спечели и тези избори. "Първата – при предишното управление за 4 г. Кърджалийският район беше забравен, нула инвестиции! Дори бяха спрени готови проекти, одобрени и изпълнени на 90%. Какво се случи само за една година – една дума и тя е село Гулийка! От един месец всички медии питат защо министър Мариана Георгиева инвестира 60 000 лева в село Гулийка. Разбира се, че ще се инвестира! Когато Гулийка, Бойно, Рани лист, селата от Черноочене отново са в центъра на държавната политика, това означава само едно – че ДПС е на власт и трябва да бъде на власт, за да се почувствате истински европейци и равноправни граждани на европейска България", извика от трибуната Лютви Местан.

Преди да обяви втората причина, лидерът на ДПС покани при себе си досегашния евродепутат Метин Казак, който този път не е сред кандидатите след решението на структурите и на Централния съвет на ДПС. "Дойде ред и на Илхан Кючук, но Метин Казак сега е до мен. Той не се направи на сърдит, не се дръпна настрани, както забелязваме в други партии, дава всичко от себе си за общата кауза. Достоен политик, който точно по тази причина ще има и своето бъдеще, така е в ДПС. Затова никой отвътре и отвън не може да ни пробие", подчерта председателят на ДПС.

Според него третата причина, поради която ДПС ще има много силен резултат е, че тези избори се провеждат през месец май. "Този месец е нашият месец, на ДПС, на болката и на нашите надежди, но и месец на европейската ни перспектива и бъдеще. Затова основното ми послание от този митинг е, независимо от опитите за изграждане на негативен образ на ДПС, ние ще продължаваме да се развиваме като най-европейската партия в България", заяви Местан. Той подчерта, че мястото на ДПС и на България е в Европейския съюз, защото това е повелята на джебелския площад, на Демир баба теке, Пристое, Климент, Момчилград, Тюркян чешма".

Лютви Местан уточни, че по този начин отговаря на "едни болни мозъци, които парадоксално в хода на предизборната кампания отвориха тема за алтернативни евроазийски съюзи и подобни политически недомислици". "Европа на нас ни прилича и ние й отиваме на Европа, вдигнете глави и напред към Европа". С този призив лидерът на ДПС се обърна към множеството на джебелския площад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика