Местан: Няма комплекси от духовните връзки с Турция

817
Местан: Няма комплекси от духовните връзки с Турция
Снимка: БГНЕС

Отричането на естествените духовни връзки с Турция е противоестествено състояние, нямам комплекси за тези отношенията. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който заедно с председателя на НПСД Орхан Исмаилов обявиха на брифинг подписването на коалиционно споразумение за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Утре от коалицията внасят към 11 ч. около 6000-7000 подписа за регистрация в ЦИК, предаде БГНЕС. Нашият слоган е „Свободни и достойни с ДОСТ”, отбеляза Местан.

"Днес е един хубав ден за стотици хиляди български граждани, които изживяха възродителния процес и разтърсиха основите на комунистическия режим - днес те имат алтернатива, продължи той. През 1990 г. , за съжаление, се реализира един външнополитически инженеринг и част от хората бяха вкарани под крилото на ДПС, или под т.нар. сарай, който разяжда демократичната тъкан на обществото. Затова ние, партия ДОСТ и НПСД, се разбрахме да изпълним една национална задача - тя може да се определи като демокрация без сарай, европейска демокрация без сарай - това е нашата мисия. ПГ на коалиция ДОСТ в 44 НС има демократичен ресурс, който да отстоява членството на България в ЕС и НАТО. Ние сме носители на модерен граждански патриотизъм, ще защитаваме светостта на идентичността ни и гражданската ни държава - за нас те са неприкосновени", заяви той. Местан отхвърли съмнението, че това е продиктувано от други държави, но обяви, че ще работят за диалог с Турция - тя освен член на НАТО е и икономически партньор на страната.

"Днес ние, заедно с партия ДОСТ и НПСД, обявяваме, че ще се явим заедно като коалиция на 26 март т.г. на парламентарните избори. Защо ДОСТ - това е коалиция, структурирана на базата на принципи, защото нашите хора по места пожелаха това", заяви лидерът на НПСД Орхан Исмаилов. Ние от самото начало се утвърдихме като дясна партия, бяхме в съюз с дясноцентристки формации, напомни той. Ние сме за това - да утвърдим демократичните ценности, защото в момента не ги виждаме, продължи Исмаилов. За нас 4% бариера не е въпрос, напротив, убедени сме, че ще я преодолеем, обясни той. Като също отхвърли тезата, че политиката им се диктува извън България. "За нас е важно да разчупим модела на местните феодали. Не сме в РБ, но с тези партии ще имаме стратегическо сътрудничество", продължи той.

Аз като млад председател на НПСД мога да кажа, че ние сме водили лоялна политика с партиите в РБ и колегите заявиха, че нашата партия си казва нещата едно към едно, не сме играли задкулисно, те проявяват разбиране, че водим нашата битка, поясни Исмаилов. А това е битка за разширяване на дясноцентристкото поле, добави той.

Според Местан нещата са изтървани още в началото на 90-те години. Тогава се оставиха райони на страната като феодални владения, продължи той. Десният потенциал не може да бъде разгърнат, защото ще се срещне със стената на сараите, посочи Местан. "Нашата кауза или мисия е толкова голяма, че стои по-високо от един или друг аспект на лични взаимоотношения. Ние не гледаме назад - нашият поглед е насочен напред, представяме една реална, мощна, истинска алтернатива за стотици хиляди български граждани", подчерта Местан.

Чака ни един много тежък, брутален сблъсък на политическата ни кауза и политическият терор - репресия и рекета на корупционните пари, посочи той. Но смятаме, че ние ще надделеем, всеки който погледне към ДОСТ или НПСД, моментално бива посещаван в дома си, ако е на държавна или общинска работа, каза Местан. Ще се борим за гласа на всички български граждани, които споделят ценността евроатлантизъм и демокрация, ще се борим за гласовете на изселниците честно - у нас, в чужбина и в Турция, смята той.

Бихме дали подкрепа на политически сили, които ще изведат като принцип на принципите България да остане евроатлантическа държава, отсече Местан. "Споделяме ценностите на либерализма, а ДПС се отрече от тях чрез почетния си председател. България трябва да има специална стратегия за разгръщане на отношенията с Турция в различни сфери - на икономиката и др.", препоръча Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детската болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика