Местан поиска ново отлагане на гласуването за дълга, никой не прие

8811
Местан поиска ново отлагане на гласуването за дълга, никой не прие
Снимка: БГНЕС

Дебатите и гласуването на новия дълг на стойност 16 млрд. лева да се отложат за утре, за да се даде шанс за сериозни консултации с премиера и финансовия министър, в които да участват и лидерите на опозиционните партии. Такова предложение направи в началото на дебатите по дълга лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС. Предложението на Местан бе отхвърлено от мнозинството в пленарна зала и дебатите продължиха.

Срещу предложението на Местан за отлагане на дебатите и гласуването за утре се изказа лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че няма никаква нужда от нова отлагане и ситуацията напомня на тази от миналата седмица, но този път в ролята на Патриотичния фронт влиза ДПС.

Не създадохте предпоставките днес да вземем информирано решение, обърна се лидерът на ДПС към ГЕРБ. Той коментира, че може да се спори политически за необходимостта и за параметрите, но не би трябвало да се спори за размера на старите задължения, които държавата трябва да рефинансира.

Разминаванията са в пъти - от 6 млрд. лева до 12 млрд. лева, има разминавания в оценки на водещи експерти, които твърдят, че онова което дължим като предишни дългове, е около 8 млрд лева, каза Лютви Местан.

Днес 43-тото Народно събрание няма да вземе тривиално решение - ще вземе решение за най-големия дълг, който страната емитира за последните 30 години, подчерта Местан. Според него правителството е допуснало грешка, като е отказало диалог с опозицията в парламента. " Защо не потърсихте диалог с опозицонните партии, защото осмислихте това решение като въпрос на изключително ваша компетентност и отговорност", попита Местан.

ДПС не е съгласно с това, защото не това правителство ще връща този дълг - в продължение на 30 години ще имат отношение може би 5, 6 или 10 правителства. "Още не е късно да подменим грешния подход с единствено възможния за такива решения – подхода за търсене на съгласие между управляващи и опозиция", посочи Местан.

Той предложи точката да се разгледа утре като първа в дневния ред на Народното събрание, "за да дадем шанс на сериозни консултации с министър-председателя и финансовия министър, в които да участват и лидерите на опозиционни партии, за да не спорим за първия елемент – колко стари задължения ще връщаме през следващия период". Ако това се получи и на масата има неоспорими числа, възможно е да се постигне така необходимото широко съгласие, каза още лидерът на ДПС.

Политиците изкривяват спора за 16-те млрд. лв. дълг

Вече две седмици най-горещата тема в България е обсъждането на бюджетния дефицит, държавния дълг и начина на финансирането им. Жалкото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика